D.I.C. Veritas

Jutarnji list, 19.05.2013, NEMAJU DOKAZA?

Ilija Čizmić (56) u petak je priveden u zagrebačkoj palači pravde

SISAKIlija Čizmić (56) iz Bosanske Kostajnice, ratni dozapovjednik zloglasne četničke postrojbe Kaline Komogovina, koji je u petak, iz zagrebačke palače pravde, priveden na ispitivanje u Policijsku upravu Zagrebačku, pušten je na slobodu.

Ispitivan je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva vezano uz okolnosti njegovog sudjelovanja u počinjenju ratnih zločina na prostoru Pounja, posebice što se tiče ubojstvu dvojice ruskih novinara 1. rujna 1991. godine, masakra u Baćinu, čišćenja Pounja od Hrvata, masakra u Kostrićima…

Za sve te zločine, prema dokumentima okupacijskih snaga, pronađenim nakon Oluje odgovorna je Jedinica za specijalne namjene Kaline Komogovina, koja je bila direktno podređena Milanu Martiću.

Doznajemo kako su Čizmića u prostorima Policijske uprave zagrebačke ispitivali policajci iz Siska, jer su zločini počinjeni na području Sisačko-moslavačke županije, a pušten je jer navodno nije bilo dokaza da ga se dalje goni.

Ta je vijest šokirala Ivicu Pandžu Orkana, ratnog vojnog invalida, umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske.

- Nije mi jasno kako nisu imali dokaza protiv Čizmića, a dokazano je, iz srpskih dokumenata, da je jedinica kojoj je Čizmić bio dozapovjednik, sudjelovala u čišćenju Hrvata iz Pounja i ubojstvu nekoliko stotina ljudi.

Čudno je da nije bilo dokaza, iako je Čizmić osobno na sudu u Zagrebu rekao da je bio pomoćnik zapovjednika Jedinice Kaline, da je bio na licu mjesta kod Panjana 1. rujna 1991. godine kada su ubijeni Genadij Kurinoy i Viktor Nogin, novinari ruske televizije koji su izvještavali o ratu u Hrvatskoj Hrvatske. Doduše on je rekao da ih nije ubio, a kao ubojicu naveo je svojeg ratnog druga Željka Ostojića, koji je, gle čuda, mrtav pa se ne može braniti.

Za sebe je rekao tipčnu četničku obranu da se se u ratu bavio samo logistikom, baš kao što se svi oni pred hrvatskim pravosuđem brane da su bili kuhari, vozači, dobavljači, pisari, a Hrvati su, valjda, u mojem Pounju ubijali, klali, silovali, protjerivali sami sebe. Ova odluka sramota je za hrvatsku pravnu državu, neka su prokleti oni koji su je donijeli – rekao je šokirani hrvatski branitelj Ivica Pandža Orkan.

Ponovio je da se Čizmića osim za ubojstvo dvojice novinara direktno povezuje s likvidacijom tri hrvatska policajca nakon zauzimanja Hrvatske Kostajnice, te zaključio kako biti dozapovjednikom jedne od najagorih i najkrvoločnijih četničkih postrojbi, koja se tereti za likvidaciju više stotina Hrvata, očigledno za hrvatske organe gonjenja nije kazneno djelo.

Da podsjetimo, Čizmić je na sudu u Zagreb došao dati iskaz kao privatni tužitelj protiv Jutarnjeg lista, od kojeg traži odštetu za duševne boli što je Jutarnji prije dvije godine, pišući o neotkrivenim ubojicma ruskih novinara, naveo svjedočenje jednog od pripadnika jedinice Kaline Komogovina, koji je na sudu u okupiranoj Glini upravo Čizmića označio kao osobu koja je zapovijedala jedinicom u vrijeme ubojstva ruskih novinara, jer je zapovjednik Stevo Borojević Gadafi bio odsutan, te kao osobu koja je prišla vozilu nakon što je izrešetano i sudjelovao u prodaji opljačkane novinarske opeme iz vozila ubijenih ruskih novinara.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.