D.I.C. Veritas

Kurir, 03.10.2018, IZMENILI ZAKON, SLEDE IM DRASTIČNE KAZNE: Ustašama tretman kao Al Kaidi, preti im i ZATVOR!

Nakon nedavnog skandala na komemoraciji u Blajburškom polju kada je Hrvat (51) uzvikivao “Za dom spremni”, Austrijanci su odlučili da nasleđe ustaštva kažnjavaju zatvorom od dve godine ili sa 4.000 evra

 Isticanje ustaških simbola ubuduće će se u Austriji kažnjavati zatvorom od dve godine ili novčanom kaznom od 4.000 evra, to jest skoro 500.000 dinara, a biće pod istom zabranom koja važi za obeležja Al Kaide, Islamske države, Hamasa, Muslimanskog bratstva, turskih Sivih vukova i drugih ekstremističkih organizacija.

Naime, Austrijanci su odlučili da isticanje nasleđa ustaštva uvrste u svoj krivični zakonik nakon nedavnog skandala na komemoraciji u Blajburškom polju kada je Hrvat (51) uzvikivao “Za dom spremni” i sa visoko dignutom desnom rukom pozdravljao zastavu Hrvatskih odbrambenih snaga, čime je prekršio austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola.

Ipak, za razliku od Austrije, Hrvatska i dalje nema precizne zakone koji bi omogućili kažnjavanje simbola ustaške zaostavštine. Hrvatski sudovi se u takvim slučajevima uglavnom vode Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je za isticanje parola koje podstiču na nacionalnu, versku ili rasnu netrpeljivost odredio kaznu između 1.000 i 3.000 kuna, to jest između 16.000 i 48.000 dinara.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da je ovo veoma dobra poruka Austrije da u istu ravan stavi simbole ustaškog režima sa fašističkim, nacističkim i drugim ekstremističkim.

- Evropa bi konačno morala da pošalje jasnu poruku hrvatskim vlastima da je revitalizacija ustaštva za njih neprihvatljiva i da Hrvatska mora da poštuje sopstveni krivični zakon i osudi takve stvari. S druge strane, Hrvatska mora da donese zakon u kojem bi jasno osudili, ali i uveli stroge sankcije za upotrebu pozdrava “Za dom spremni”, pod kojim je stradalo stotinu hiljada Srba, Roma i Jevreja. U Hrvatskoj nema unutrašnje podrške za to, i zato je potreban ovakav pritisak iz EU – kaže Linta.

Savo Štrbac iz Udruženja prognanih i raseljenih Veritas kaže da mu je drago što jedna od država Evropske unije pooštrava zabrane ovakvih simbola i shvata opasnost od rehabilitacije ustaštva.

- To je dobar znak, naročito od Austrije, države u kojoj je rođen Adolf Hitler i koja je svesna kakvo zlo su čovečanstvu doneli nacistički i fašistički režimi. Ustaše su po svojim likvidacijama nepodobnih, među kojima je bilo najviše Srba, nadmašile i fašiste i naciste. Hrvatskoj treba mnogo čvršća vlada i zakoni kako bi se izborili sa ovom pojavom, jer su dve najjače grupacije tamo branitelji iz Domovinskog rata i Crkva, a i jedni i drugi pozitivno ocenjuju taj sistem. Ko tamo osudi ustaštvo, gubi na izborima – smatra Štrbac.

“Za dom spremni” dozvoljeno na komemoracijama

Veliku pažnju u Hrvatskoj po pravilu izazivaju suđenja za uzvikivanje ili isticanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, a zbog takvog natpisa na grbu Hrvatskih odbrambenih snaga, koje su bile hrvatska neonacistička policija za vreme rata, na spomen-ploči u Jasenovcu, hrvatska vlada je prošle godine osnovala i posebnu komisiju. To telo je još proletos izradilo preporuke po kojima bi isticanje ZDS trebalo da bude zabranjeno, osim u pojedinim situacijama, u kojima se radi o komemoracijama Domovinskog rata.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.