D.I.C. Veritas

NSPM,Tanjug,RT Vojvodine, 22.05.2017., Savo Štrbac: Plan Hrvatske je da Srbi budu ispod 3 odsto stanovništva [Video]

Beograd — Posledice brisanja više od 67.000 Srba iz biračkih spiskova Hrvatske videće se tek nakon lokalnih izbora 2021. godine, kaže Savo Štrbac.

Predsednik Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac navodi da tada oni kao nacionalna manjina čiji broj je spao ispod pet odsto celokupne populacije više neće imati zakonsko pravo na mesto zamenika načelnika opštine ili županije.

Emisuju „Pravi ugao“ RTV-a u kojoj je 22. maja 2017. gostovao Savo Štrbac možete pogledati na adresi: http://media.rtv.rs/sr_lat/pravi-ugao/28590

Izvinjavamo se što zbog zabrane prenošenja i zaštite autorskih prava Televizije Vojvodine nismo u mogućnosti da emisiju postavimo na naše stranice i Youtube kanal.

Prema njegovim rečima, to je dugoročno smišljeno da se Srbi svedu na maksimalno tri odsto, po mogućnosti i ispod toga.

To je “željena projekcija Tuđmanove političke elite sa pocetka devedesetih godina prošlog veka, kada je zacrtano i rečeno da će srpsko pitanje u Hrvatskoj biti rešeno za sva vremena tek onda kada ih bude bilo manje od tri odsto”, naveo je Štrbac.

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi samo 186.633 Srba od 581.663 Srba, koliko ih je bilo 1991. godine u Hrvatskoj, prenosi RTV.

Štrbac tvrdi da su podaci hrvatskog Ministarstva uprave, koji pokazuju da je primenom Zakona o prebivalištu samo u poslednje vreme sa popisa birača u Hrvatskoj izbrisano čak 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti, u izvesnom smislu netačni, te da je mnogo više Srba izbrisano.

“Ovi podaci se odnose na 10 županija, koje otprilike pokrivaju ratom zahvaćeno područje, ali i u drugim županijama ima Srba, negde više a negde manje, koji su izbrisani. Dalje, cak 60.000 izbrisanih nije se nacionalno izjasnilo, a naravno da je među njima najviše Srba koji su skrivali svoj nacionalni identitet”, rekao je Štrbac u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine.

Povodom tvrdnji predsednika Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Ccička da se radi o 40.000 Srba i da brisanje nije upereno protiv Srba, Štrabac je ocenio da su te tvrdnje nepoštene, jer je za dosta Hrvata koji su izbrisani to bilo sekundarno prebivalište, kao i da se brojka o 40.000 izbrisanih Srba zasniva na potpuno različitim podacima od onih koje su koristili predstavnici Srba.

“Primena novog Zakona o prebivalištu nije fer jer ti ljudi nisu otišli dobrovoljno iz Hrvatske, trbuhom za kruhom, nego smo proterani silom, a brisani su i Srbi kojima je primarno prebivalište bilo u Hrvatskoj i bosanski Hrvati kojima je u Hrvatskoj to bilo sekundarno prebivalište”, istakao je Štrbac i dodao da je država potpuno zanemarila ratnu činjenicu.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.