D.I.C. Veritas

Televizija Vesti, 01.04.2021, Emisija Odmotavanje: Da li je važniji Haški sud ili sud istorije? [Video]

Emisija Televizije Vesti, Odmotavanje, urednika i voditelja Jovana Palavestre govorila je 1. aprila 2021. godine o težini presuda sudova, od Prvog okružnug suda u Beogradu protiv čelnika NATO zemalja za bombardovanje Srbije i Crne Gore (1999. godine), do presuda Srbima pred sudovima bivših jugoslovenskih republika, do presuda haškog Tribunala, Međunarodnog suda pravde i suđenjima su SAD protiv MPRI.

Govorili su Savo Štrbac, predsednik DIC Veritas, nekadašnji sudija krivičar Okružnog suda u Zadru i Goran Petronijević, advokat i nekadašnji sudija krivičar Prvog opštinskog suda u Beogradu.

Advokat Goran Petronijević je ocenio da je presuda odgovornima za NATO bombardovanje protivzakonito ukinuta.

Tom temom bavi se i njegova nedavno objavljena knjiga “NATO pred sudom istorije”.

- To je prvostepena presuda odgovornima za NATO bombardovanje sa svim dokazima, sa popisom svih događja na teritoriji Srbije, praćena fotodokumentacijom – naveo je Petronijević za emisiju Pravac na TV Vesti ukazujući da su odluke o delovanju NATO donosile SAD, Velika Brutanija, Nemačka i Fancuska.

Kako je dodao, ta presuda je pod žestokim pritiskom izvršne vlasti posle 5. oktobra na izvršno veće suda ukinuta protivno zakonu i proceduri.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac podsetio je ne prepreke sa kojima se suočavao tokom rada u sudu u Zadru.

- Dok sam bio sudija na opštinskom sudu u Benkovcu, bavio sam se prvo svaštarenjem, onda sam se specijalizovao za krivično. Bio sam kandidat da preskočim okružni i da me kandiduju na vrhovni sud. Onda su došla ta vremena…Moj izbor za sudiju okružnog suda u Zadru je trajao neobično dugo jer ih je birao Sabor, to je trajalo duže od godinu dana. Razlog je bio moja nacionalna pripadnost, iako sam rođen u zaleđu Zadra – naveo je Štrbac.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.