D.I.C. Veritas

Pink.rs, 03.12.2020, PODELJEN GRAD – VUKOVAR „Srbi u Hrvatskoj i dalje teško žive! Podeljeni vrtić je samo problem u nizu“ [Video]

U Hrvatskoj decu od malena uče da se razdvajaju. Vrtić u Vukovaru je dokaz za to. I nakon prisustva Borisa Miloševića poslednjem obeležavanju akcije “Oluja” u Kninu, položaj Srba se nije poboljšao, kažu sagovornici za TV Pink.

Nevidljiva granica deli vrtić u jednom gradu u Hrvatksoj. Reč je o Vukovaru. Deca se ovde dele na hrvatsku i srpsku i razdvajaju još u vtiću. Postoje posebni ulazi, dvorište je razdvojeno pa oni ne mogu da se igraju zajedno.

Predsednik Saveza srpskih društava u Hrvatskoj Dagan Crnogorac potvrdio je ovu vest za Novo jutro TV Pink, iskavši da Srbi kao manjina u Hrvatskoj imaju drugačiji tretman.

- Uvek postoji želja za asimilacijom Srba. Srbi nemaju pristup, kao ostele manjine, da imamo svoje ustanove i osećamo se kao građani drugog reda – rekao je Crnogorac.

On se osvrnuo i na poslednje obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ početkom avgusta ove godine gde je u ime Srba pirsustvovao potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, rekavši da njegovo pisustvo tom događaju nije pomoglo ugroženom statusu Srba u Hrvatskoj. Kako je naglasio, postoji niz problema sa kojima se i dalje suočavaju Srbi.

- Na žalost jedan Srbin je išao u Knin i to je njegova sramota. Položaj Srba se više unazadio, sve je gore. Uprkos koroni, naša deca nemaju nastavu na hrvatskoj nacionalnoj televiziji na srpskom jeziku. Nemaju ni udžbenike na ćirlilici. Nije uveden Zakon o dvojezničnost. Niz je problema sa kojima se Srbi suočavaju u Hrvatskoj – kaže Crnogorac.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac ukazao je na slučaj Dragutina Hajduna, koji je Vukovarac mađarskg porekla, oženjen Srpkinjom. Šrbac kaže da je sa svojom porodicom još pre dvadeset godina otišao da živi u Kanadu, ali je u martu obišao Vukovar.

-Tada mu se ništa nije desilo. Međutim, na putu za Kanadu, tokom presedanja u Londonu, bio je izdvojen iz jednog aviona u drugi i bio je u zatvoru. Hrvati su, kada su čuli da je bio tamo, za njim raspisali poternicu optuživši ga za neko ubistvo devedestih godina – priča Štrbac.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.