D.I.C. Veritas

Pink.rs, 06.11.2018, Štrbac i Dmitrović za Pink: Revizija istorije i rehabilitacija ustaštva su u Hrvatskoj DRŽAVNI PROJEKAT za koji se izdvaja mnogo novca! [Video]

Gosti “Nacionalnog dnevnika” ocenjuju da, to što se glorifikacija ustaštva odvija na hrvatskoj nacionalnoj televiziji, jeste jedan od dokaza da hrvatska vlada stoji iza pokušaja da se istorija “opere”, te da se promene i potpuno zamene činjenice o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kažu da su Hrvati otišli toliko daleko da pokušavaju da Jasenovac predstave srpskim logorem u kojem su ubijani Hrvati i da su Srbi u NDH činili zločine nad Hrvatima.

U nizu skandaloznih dela u kojima se minimiziraju srpske žrtve, a opravdava i rehabilituje ustaštvo, našla se i knjiga “Ideologija i propaganda genocida nad Hrvatima, projekat homogena Srbija 1941”, splitskog “istoričara” Stjepana Loze. On u njoj tvrdi da su tokom Drugog svetskog rata Srbi izvršili genocid nad Hrvatima.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ovu vest komentariše kao državni projekat kojim se vrši revizija istorije, a pomalo i rehabilituje ustaštvo.

- Spomenuo bih kultni film “Jasenovac – istina” Jakova Sedlara iz 2016. godine u kojem su ove nebuloze i postavljene. Navodi se da su se u Jasenovcu slušale opere, da su ljudi igrali fudbal, da su pravili delove za avione… – navodi Štrc

Kaže da, čitajući delo autora Loza, zaključuje da tu ima i hrvatske osvete i revolta jer Srpska pravoslavna crkva ometa Hrvate da Alojz Stepinac bude proglašen za sveca.

Hrvatska istorija u velikoj je meri falsifikat, o čemu govore brojni intelektualci i stručnjaci, ocenjuje novinar Ratko Dmitrović.

27 godina trpim kritike jer pričam da je u Hrvatskoj raspadom Jugoslavije stvorena država koja je na temeljima NDH. Vidimo dva paralelna procesa: jedan je pravljenje države koja samo zbog okolnosti nije toliko brutalna prema Srbima, a drugi je pranje istorije, pranje Nezavisne Države Hrvatske i pranje onoga što je ona bila – ocenjuje Dmitrović za Pink. Dodaje da ovo danas više “nije ni ludilo”, već se potpuno zamenjuju teze, te proizilazi da je Jasenovac bio srpski logor u kojem su ubijani Hrvati i da su Srbi u NDH činili zločine nad Hrvatima.

- Hrvatska je, uz Poljsku, najčistija nacionalna država u Evropi, pa i u verskom smislu, pri čemu postoje građani prvog i drugog reda, kao u NDH. To je otišlo toliko daleko da je i potpuno prihvaćeno, pa čak država ovo i finansira – kaže Dmitrović za Pink.

Podseća da je Vlada Hrvatske formirala grupu koja je radila na tome koji simboli mogu, a koji ne, da budu u javnoj upotrebi, te je tako rehabilitovan ustaški poklič “Za dom spremni”, podseća Dmitrović za “Nacionalni dnevnik”.

Kaže da Evropa ćuti, a da bi Vlada Srbije morala da reaguje na poslednje događaje, pa čak i da povuče svoje ambasadore.

Kada je reč o napadima na SPC, Štrbac podseća da se Stepinac u Hrvata odavno smatra svecem, iako za sveca nije zvanično proglašen.

- Sećamo se da je prošle godine takozvana Mešovita komisija imala šest sastanaka i da se završila “nerešeno”, odnosno da i dalje nema naznaka hoće li papa kanonizovati Stepinca. Ovo Hrvati ne mogu da zaborave Pravoslavnoj crkvi – kaže Štrbac.

To što se glorifikacija ustaštva odvija na hrvatskoj nacionalnoj televiziji još jedan je dokaz da hrvatska vlada stoji iza ovoga, smatra Dmitrović.

Hrvati su bili pod velikim pritiskom u komunističkoj Jugoslaviji da su počinili velike zločine za vreme NDH i sada treba da se operu. Najbolji način im je ovaj koji vidimo danas, ocenjuje Štrbac.

- Ovo jeste državni projekat u koji se ulaže mnogo novca, a čiji su proizvod ovakve knjige i filmovi – kaže Štrbac.

U Hrvatskoj, državi koja je stvorena 1991. godine, za rekordno kratko vreme srušeno je oko 3.500 spomenika i spomen-obeležja antifašističke borbe, kaže Dmitrović.

Antifašizam u Hrvatskoj bila je borba Srba u Hrvatskoj, Srba kojih je u partizanskim antifašističkim jedinicama do kapitulacije Italije bilo 93 odsto. Hrvati svesno znaju da to nije bila njihova borba. Do te mere ide njihovo falsifikovanje da je Ivo Josipović, dok je bio predsednik, u jednom govoru u Briselu rekao da su Hrvati narod koji je Evropi dao najviše doprinosa antifašizmu, prećutkujući podatak da je to antifašizam Srba iz Hrvatske – kaže Dmitrović.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.