D.I.C. Veritas

Политика, 05.04.2022, Саво Штрбац: Тесли није место на хрватском евру

У жељи да спречимо постављање лика Николе Тесле са шаховницом на кованице евра, „Веритас“ се 16. марта о.г писмима обратио: шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу, известиоцу Европског парламента за Србију Владимиру Билчику, Европској комисији и  Генералном секретару Савета Јеп Транхолм – Микелсену, Европској централној банци и њеном директору Ханс-Јоакиму Клукерсу и директору Центра „Симон Визентал“ Ефраиму Зурофу.

Како је уопште дошло до одлуке да се лик Тесле стави на хрватску страну кованица евра?

Према саопштењу средишње хрватске банке из јула прошле године, Тесла је одабран за мотив “на темељу бројних предлога грађана који изразито цене гениј овог изумитеља рођеног у Хрватској, у месту Смиљану, у Лици, где је смештен и Меморијални центар ‘Никола Тесла'”. Дознајемо и  да је на основу интернетске анкете грађана Теслин лик предложило 22,8 одсто свих анкетираних.

Одлука Хрватске о дизајну њених кованица евра, према „Веритасовим“ информацијама, још није коначна. Наиме, на њихову одлуку сагласност даје Европска централна банка, а коначну одлуку доноси Савет министара ЕУ

.

Из истог саопштења дознајемо и да ће шаховница као мотив бити заједничка подлога на свим кованицама, а остали ће мотиви на апоенима бити распоређени овако – на кованици од два евра биће приказана географска карта Хрватске, на једном евру мотив куне, на 50, 20 и 10 центи Никола Тесла, а на једном, два и пет цента биће мотив глагољице. Те кованице требају бити спремне када Хрватска 1. јануара 2023. уђе у еврозону, односно као монету да почне да користити евро.

Народна банка Србије оценила је хрватску одлуку као “присвајање културног и знанственог наслеђа српског народа”.

Savo Štrbac: Tesli nije mesto na hrvatskom evru, 5.4.2022. Foto: Politika, scan

На негативне реакције Народне банке Србије реаговали су Хрватска народна банка и председници хрватске владе и државе. Из ХНБ су упозорили да Србија није у позицији приговарати, јер то по европским регулама могу само чланице Европске уније које користе евро. “Ми никога никоме не узимамо, него сматрамо да је избор Николе Тесле – без обзира на то што је он у смислу своје националности Србин, напротив – то је још једна велика геста Хрватске, и ја видим то само као плус… Да сам ја на челу Народне банке Србије рекао бих – браво”, поручио је хрватски премијер Пленковић. “Хрватска је с Теслом имала кризу идентитета и љубав је била врло нејасна. Својатати Теслу – можда то није поштено ни од стране Хрватске, а од Србије још мање. Он је културна, мисаона, знанствена и когнитивна баштина човечанства”, изјавио је председник Милановић.

Истим поводом, а сугеришући могући контекст хрватске одлуке о дизајну националне стране кованица евра, хрватски политички аналитичар, Жарко Пуховски, објашњава: “У Хрватској су код одлучивања о ликовима и симболима који ће се налазити на евру пошли од тога да ипак нешто треба дати усташама – то је куна (куна је први пут уведена као национална монета за време НДХ, а други пут 1994, примедба аутора), и нешто узети Србима, а то је Тесла, и то ми се чини да је у много чему очекивано”.

Почетком фебруара о.г. одржана је седница Националног вијећа за увођење евра којом је председавао премијер Пленковић, а главна је тема била дизајн хрватских кованица евра и цента, за који су одабрани мотиви: хрватске шаховнице, географске карте РХ, куне, Николе Тесле и глагољице. Од гувернера ХНБ дознајемо да ће почетком лета, кад се очекује одлука Савета министара ЕУ о приступању Хрватске европодручју, бити исковано милион примерака сваке кованице, а све ће коштати 900 милиона куна (око 120 милиона евра).

Одлука Хрватске о дизајну њених кованица евра, према „Веритасовим“ информацијама, још није коначна. Наиме, на њихову одлуку сагласност даје Европска централна банка, а коначну одлуку доноси Савет министара ЕУ. Дознали смо и то да ће се о наличју хрватске кованице евра одлучивати крајем октобра или у новембру о.г.

А зашто тражимо да се забрани стављање лика Николе Тесле на хрватске кованице евра?

Ево неколико непобитних чињеница због којих је овакав хрватски предлог дубоко забрињавајућ и за национално осећање српског народа, а такође се противи и моралним принципима и вредностима ЕУ.

Наиме, спор о овом питању неминовно настаје нада се дотакнемо места рођења Тесле. Чињеница је да је рођен у Смиљану – месту које данас припада територију Републике Хрватске. Међутим, чињеница је и да је то место у време Теслиног рођења припадало територији Војне крајине у тадашњој Аустријској царевини, и да он никада није живео у Хрватској или имао било какав облик њеног држављанства.

Сви се можемо сложити да Тесла и његово дело припадају целом човечанству и да превазилазе оквире једног народа или државе у којој је рођен или државе где је провео већи део живота. Али ако узмемо у обзир изјаве самог Тесле, морално смо дужни да поштујемо чињеницу да се он увек изјашњавао да је по пореклу Србин.

Најконтроверзнији и морално узнемирујуц́и аспект хрватске одлуке јесте постављање његовог лика преко симбола хрватске шаховнице, што је  равно хорору.

То је исти симбол који су хрватске усташе користиле приликом убијања и протеривања Срба из Смиљана, његовог родног места, у којем је 1835. живело 479, а 2018. само 2 Србина. Формације у униформама са тим симболом срушиле су и цркву Св. Петра и Павла у Смиљану у којој је крштен Тесла. Овај исти симбол је инспирисао и оне који су порушили православну цркву Св. великомученика Георгија у Госпићу, у којој је као свештеник служио Теслин отац Милутин, која је била обновљена 1964, да би поново била срушена до темеља у рату деведесетих. И споменик Николи Тесли на Тргу Николе Тесле у Госпићу, рад чувеног вајара Франа Кршинића, миниран је 16. фебруара 1992. Теслина родна кућа у Смиљану, која је обновљена после Другог светског рата и претворена у спомен-музеј, опустошена је и у рату деведесетих. Све су то радиле формације које су, такође, носиле хрватску шаховницу као њихов национални симбол.

Неки би могли наивно закључити да стављање лика Николе Тесле на евро кованице може допринети помирењу у региону. То би можда и било могуће да су у обзир узете историјске чињенице и да су поштована осећања српског народа. Али нису.

Ми у Веритасу смо дубоко убеђени, уверени та такво убеђење делимо и с великом већином Срба без обзира на то одакле потичу и где тренутно живе, да је  хрватска одлука лоше испланирана и да има потенцијал да изазове даљу озлојеђеност и непријатељства у региону. И што је најважније одлука Хрватске нема упориште ни у правди ни у правичности.

Због тога смо у уводно назначеном писму замолили адресате да узму у обзир све чињенице и разлоге које смо навели против стављања лика Николе Тесле преко шаховнице на наличје евра и да приступе овој теми непристрасно и поштено.

Очекујемо да нам се са сличним манифестацијама придруже и остале организације, институције и појединци из Србије, региона, па и шире. Можда заједно и успемо да спречимо неспојиво – Тесла преко шаховнице на европској монети.

 

Објављено 5. априила 2022. године, у дневном листу „Политика“, штампано издање

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.