D.I.C. Veritas

Politika, 12.12.2015., Savo Štrbac: Desetogodišnji pritvor Kapetana Dragana

Otezanje sa podizanjem optužnice potvrđuje moju tezu da hrvatsko pravosuđe protiv Kapetana Dragana nema dovoljno validnih dokaza

Šta je sa Kapetanom Draganom – pitanje je koje svakodnevno „Veritasu” postavljaju Srbi sa svih kontinenata.

„Kapetan je dobro i psihički je stabilan“, odgovara njegova izabrana braniteljka, zagrebačka advokatkinja Slađana Čanković, koja je početkom oktobra preuzela njegovu odbranu umesto branitelja po službenoj dužnosti.

Istina je da se o Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, od izručenja u Hrvatsku početkom jula ove godine manje govori i piše nego dok je boravio u australijskim zatvorima.

Početkom decembra objavljena je vest da su Srbi u Srbiji počeli prikupljati pomoć za Kapetana. Prošle nedelje u Beogradu je održano donatorsko veče pod geslom: „Nekad je on trebao nama, sada mi trebamo njemu“, a najavljuju se slični skupovi i u Nišu i Novom Sadu.

Poznato je da je Kapetan Dragan državljanin i Australije i Srbije i da su ga u splitskom zatvoru posećivali konzuli obe države. Srbija je do sada uskraćivala finansijsku pomoć za Kapetanovu odbranu, a Australija još nije odgovorila na konkretizovani finansijski zahtev.

I van Srbije se prikuplja pomoć za „lične potrebe i odbranu Kapetana Dragana”, u čemu su do sada bili najefikasniji Srbi iz Milvokija, Čikaga i Indijane okupljeni oko Srpskog krajiškog kongresa.

Početkom oktobra Kapetan je iz splitskog zatvora poslao pismo jednoj prijateljici u Nemačku, koje je javno objavljeno, u kojem hvali uslove boravka u splitskom zatvoru.

Nezadovoljan je tokom krivičnog postupka, pošto se njegov predmet još nalazi u fazi istrage. Istraga protiv Kapetana pokrenuta je u novembru 2005. i nikada nije bila formalno prekinuta; u australijskom zatvoru proveo je više od devet godina, a već je više od pet meseci i u hrvatskom zatvoru; nije iznosio svoju odbranu, pa se zbog svega toga postavlja pitanje koje su objektivne okolnosti sprečavale hrvatsko pravosuđe da tokom prethodnih deset godina pribavi odgovarajuće dokaze.

Otezanje sa podizanjem optužnice potvrđuje moju do sada više puta iznesenu tvrdnju da hrvatsko pravosuđe protiv Kapetana Dragana nema dovoljno validnih dokaza za podizanje optužnice, a kamoli za osuđujuću presudu. To opravdava i stavove australijskih advokata koji su osporavali ekstradiciju samo na osnovu istrage.

Protiv poslednjeg rešenja o tromesečnom produženju pritvora Kapetanova odbrana je podnela ustavnu tužbu zbog povrede njegovih ustavnih i konvencijskih prava iz Ustava RH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Imajući u vidu dosadašnju praksu, očekuje se da će Ustavni sud RH odluku o žalbi doneti nakon što nadležni redovni sud po isteku roka od tri meseca ponovo produži pritvor i odbaciti žalbu kao bespredmetnu.

Koliko god hrvatsko pravosuđe otezalo s podizanjem optužnice i koliko god mu puta produžavali pritvor, neće ga, prema „Veritasovim” saznanjima, naterati da prizna krivicu za dela koja nije počinio i za koja se ne oseća odgovornim, ni pod uslovom da mu to priznanje pokrije dosadašnji boravak u zatvorima Hrvatske i Australije. Braneći sebe, poručuje Kapetan iz splitskog zatvora, brani i Srbe iz Krajine i njihovo pravo na odbranu svojih ognjišta.

 

Savo Štrbac

Dokumentaciono-informacioni centar „Veritas”

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.