D.I.C. Veritas

Политика, 12.12.2015., Саво Штрбац: Десетогодишњи притвор Капетана Драгана

Отезање са подизањем оптужнице потврђује моју тезу да хрватско правосуђе против Капетана Драгана нема довољно валидних доказа

Шта је са Капетаном Драганом – питање је које свакодневно „Веритасу” постављају Срби са свих континената.

„Капетан је добро и психички je стабилан“, одговара његова изабрана бранитељка, загребачка адвокаткиња Слађана Чанковић, која је почетком октобра преузела његову одбрану уместо бранитеља по службеној дужности.

Истина је да се о Драгану Васиљковићу, званом Капетан Драган, од изручења у Хрватску почетком јула ове године мање говори и пише него док је боравио у аустралијским затворима.

Почетком децембра објављена је вест да су Срби у Србији почели прикупљати помоћ за Капетана. Прошле недеље у Београду је одржано донаторско вече под геслом: „Некад је он требао нама, сада ми требамо њему“, а најављују се слични скупови и у Нишу и Новом Саду.

Познато је да је Капетан Драган држављанин и Аустралије и Србије и да су га у сплитском затвору посећивали конзули обе државе. Србија је до сада ускраћивала финансијску помоћ за Капетанову одбрану, а Аустралија још није одговорила на конкретизовани финансијски захтев.

И ван Србије се прикупља помоћ за „личне потребе и одбрану Капетана Драгана”, у чему су до сада били најефикаснији Срби из Милвокија, Чикага и Индијане окупљени око Српског крајишког конгреса.

Почетком октобра Капетан је из сплитског затвора послао писмо једној пријатељици у Немачку, које је јавно објављено, у којем хвали услове боравка у сплитском затвору.

Незадовољан је током кривичног поступка, пошто се његов предмет још налази у фази истраге. Истрага против Капетана покренута је у новембру 2005. и никада није била формално прекинута; у аустралијском затвору провео је више од девет година, а већ је више од пет месеци и у хрватском затвору; није износио своју одбрану, па се због свега тога поставља питање које су објективне околности спречавале хрватско правосуђе да током претходних десет година прибави одговарајуће доказе.

Отезање са подизањем оптужнице потврђује моју до сада више пута изнесену тврдњу да хрватско правосуђе против Капетана Драгана нема довољно валидних доказа за подизање оптужнице, а камоли за осуђујућу пресуду. То оправдава и ставове аустралијских адвоката који су оспоравали екстрадицију само на основу истраге.

Против последњег решења о тромесечном продужењу притвора Капетанова одбрана је поднела уставну тужбу због повреде његових уставних и конвенцијских права из Устава РХ и Европске конвенције за заштиту људских права и темељних слобода. Имајући у виду досадашњу праксу, очекује се да ће Уставни суд РХ одлуку о жалби донети након што надлежни редовни суд по истеку рока од три месеца поново продужи притвор и одбацити жалбу као беспредметну.

Колико год хрватско правосуђе отезало с подизањем оптужнице и колико год му пута продужавали притвор, неће га, према „Веритасовим” сазнањима, натерати да призна кривицу за дела која није починио и за која се не осећа одговорним, ни под условом да му то признање покрије досадашњи боравак у затворима Хрватске и Аустралије. Бранећи себе, поручује Капетан из сплитског затвора, брани и Србе из Крајине и њихово право на одбрану својих огњишта.

 

Саво Штрбац

Документационо-информациони центар „Веритас”

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.