D.I.C. Veritas

Politika, 13.12.2016., Savo Štrbac: Četiri NVO Miodraga Linte

Reagovanje povodom teksta ,,Čikaška prevara” (7. decembra)

Olako Miodrag L.inta koristi reč laž. Izgleda da mu je to navika sa skupštinskih sednica

Moja prva ,,velika laž” je da je potpisao ugovor sa Vladom Hrvatske. Prava je istina, kaže Linta, da je u junu 2008, u svojstvu predsednika SDF, potpisao ,,Sporazum o saradnji sa hrvatskim Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva u vezi sa tzv. programom stambenog zbrinjavanja”. Pa čije je to ministarstvo? Koliko ja znam svaka vlada, pa tako i hrvatska, sastoji se od ministarstava.

Možda je potpisivanje sporazuma zaista inicirao UNHCR. Ali šta to menja na stvari? Činjenica je da u sporazumu u čl. 3. piše: ,,SDF je dužan obavljati poslove i zadatke iz čl. 2 ovog sporazuma kao pouzdan poslovni partner i delovati u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske”. A u opisu poslova i zadataka, među osam stavki, poslednja je veoma intrigantna: ,,organizovati terensku podršku ostalih aktivnosti Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u vezi sa sprovođenjem stambenog zbrinjavanja bivših nosilaca stanarskog prava na i izvan područja posebne državne skrbi”. Mnogi kojima je odbijen zahtev za stambeno zbrinjavanje ovaj zadatak su zvali ,,cinkarenje”.

Kako je Lintin SDF delovao ,,u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske”

Svrha mog prethodnog reagovanja i nije bila kako je trošeno onih 350.000 kuna (46.000 evra) dobijenih po osnovu sporazuma o saradnji, već da je g. Linta prihvatanjem saradnje na programu stambenog zbrinjavanja, protiv kojeg smo bili (i ostali) svi mi Srbi iz Hrvatske, izdao (prodao) naše interese.

Poznato mi je i da je identičan osnovni sporazum sa hrvatskim ministarstvom potpisao i R. Bubalo, kao predsednik Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju iz Novog Sada. Njega u javnosti ne spominjem zato što je na vreme uočio svoju grešku pa aneks nije ni potpisao, nije se pojavio u Ženevi, a nije ni narodni poslanik.

Moja druga ,,apsolutna laž” je da se M. Linta u decembru 2008. u Ženevi pojavio u hrvatskoj delegaciji i da je za to dobio 350.000 kuna. Šta je ovde apsolutna laž? Pa sam kaže da je bio u Ženevi! Jedan od učesnika u srpskoj delegaciji, g. Miroslav Kopečni, tadašnji šef Krkobabićevog kabineta, kaže: ,,Niti je bio, niti je dobro došao u srpskoj delegaciji, a g. Krkobabić, šef naše delegacije, nije hteo ni da ga vidi ni da razgovara s njim”. Možda ga je i pozvao na ovaj sastanak srpske i hrvatske delegacije šef kancelarije UNHCR-a u Beogradu. Ali šta to menja na stvari kod već iznesenih činjenica na osnovu kojih su ga članovi naše delegacije percipirali da je na suprotnoj strani. U mom prethodnom tekstu samo sam jedanput spomenuo iznos od 350.000 kuna, jer ta cifra stoji u sporazumu (osnovni ugovor plus aneks).

Tačno je da su u januaru 2009. godine u zgradi vlade potpisali tekst podrške M. Budimir, kao predsednik Koordinacije izbegličkih udruženja, i M. Linta, ali ne kao predsednik SDF, nego u međuvremenu, uz podršku SNV iz Zagreba, osnovane Koalicije izbegličkih udruženja, što je dovelo do velike napetosti među izbegličkim udruženjima. Zbog toga je g. Krkobabić, tadašnji potpredsednik srpske vlade zadužen za izbeglice, u cilju smirivanja tenzija, pozvao pomenutu gospodu da potpišu taj dokumenat. Sigurno je da pok. Krkobabić, pričao je to i meni i drugima, Linti nije verovao i da ga je i dalje smatrao izdajnikom srpskih interesa.

Treća moja laž je, po Linti, da ima tri aktivne nevladine organizacije. Zaista sam lagao, nema tri, već četiri. Četvrta je Udruženje izbeglih i prognanih lica u Hrvatskoj, registrovano 2013, predsednik Mile Šapić. Dakle, Linta i Šapić, njegova ,,desna i leva ruka”, ukupno imaju, na istoj adresi i na istom fiksnom telefonu, ukupno četiri NVO.

Naravno da sve četiri imaju svoju registraciju i organe upravljanja, s tim što je Linta predsednik UO SDF i predsednik Saveza Srba iz regiona (registrovan 2015), a Šapić predsednik, pored pomenute NVO, i Koalicije koju je preuzeo od Linte u novembru 2015. Suština moga reagovanja je bila u činjenici da Linta osniva i menja NVO kao čarape. Ostajem pri ranije iznesenim tvrdnjama da preko tih organizacija izvlači pare od donatora i države koristeći funkciju narodnog poslanika na listi koalicije na vlasti i potpredsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

S velikim zadovoljstvom prihvatam Lintin poziv za TV duel, na koji ću doneti i javno pokazati dokaze za svaku od navedenih tvrdnji. To isto očekujem i od Linte za njegove insinuacije o mojoj ulozi u potpisivanju nagodbe pred Federalnim sudom u Čikagu u sporu ,,Krajišnici protiv MPRI”.

 

*Dokumentaciono-informacioni centar ,,Veritas“

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.