D.I.C. Veritas

Politika, 23.11.2018, General Đukić osuđen na devet godina zatvora

Borislav Đukić (70), penzionisani genaral JNA, osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na devet godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima tokom rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, potvrđeno je „Politici”.

Srpski general je osuđen jer je kao zapovednik 221 motorizovane brigade 9. kninskog korpusa JNA i svih pograničnih jedinica milicije vojske SAO Krajine, od druge polovine septembra 1991. do januara 1993, kao podređeni Ratku Mladiću i Miletu Novakoviću, naredio svojim podređenima aktiviranje ekpoloziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća.

Đukić je u ovom slučaju bio optužen zajedno s Ratkom Mladićem, Miletom Novakovićem i Brankom Koricom. Mladić je u zatvoru u Hagu, a Novaković i Korica su preminuli. General Đukić je već više od tri godine u zatvoru. Ovo je prvostepena presuda na koju general i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Borislav Đukić je uhapšen 18. jula 2015. godine na aerodromu Tivat u Crnoj Gori po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za ratni zločin u Krajini. U međuvremenu, Crnoj Gori se obratila i Srbija, čiji je državljanin, sa zahtevom za izručenje. U pritvoru u Crnoj Gori, u Spužu, Đukić je proveo skoro osam meseci, čekajući odluku crnogorskih sudova i Ministra pravde o izručenju Srbiji ili Hrvatskoj. Iako su sudovi doneli rešenja da su ispunjeni uslovi da se izruči i jednoj i drugoj zemlji, Ministar pravde Crne Gore doneo je odluku da se Đukić izruči Hrvatskoj.

 

Aleksandar Bojović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.