D.I.C. Veritas

Politika, 25.06.2018, Srpski advokati tvrde da imaju dokaze protiv hrvatskih pilota

U Tužilaštvo za ratne zločine stižu dokumenti o borbenim dejstvima na kolonu civila kod Dvora na Uni 8. avgusta 1995. godine, kaže Dušan Bratić, punomoćnik oštećenih iz kolone izbeglica

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije imaće priliku da pokrene istragu protiv dvojice hrvatskih pilota koji su 8. avgusta 1995. godine raketirali izbegličku kolonu u mestu Svodna kod Dvora na Uni, kada je četvoro ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno. Borbeni izveštaji koje su hrvatski piloti sačinili posle raketiranja biće samo deo dokaza koje će beogradski advokati podneti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Dan posle zvanične obustave borbenih dejstava Hrvatske Vojske, odnosno okončanja „Oluje”, oko 17.50 časova, sa vojnog aerodroma „Pleso” kod Zagreba poletela su dva aviona mig-21 i prodrla 15 kilometara u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine i na pravcu puta Bosanski Novi – Prijedor, u mestu Svodna, nadleteli kolonu izbeglica. U zaokretu posle izviđanja, a pošto su se piloti uverili da je reč o civilima, izvršili su vatreno dejstvo po koloni nenavođenim raketama S-5KP, pa su usled rasprskavajućeg dejstva tih ubojnih sredstava poginula četiri civila, a ranjeno više od 50 – kaže za „Politiku” punomoćnik oštećenih civila, advokat Dušan Bratić.

On zastupa generala Ljubomira Bajića u postupku pred sudom u Zagrebu zbog dejstava na Banskim dvorima 1991. godine. Podsetimo, usled dejstava vojno-policijske akcije „Oluja”, nepregledna kolona civila Srba izvlačila se putničkim vozilima, traktorima sa prikolicama i konjskim zapregama sa Banije i Korduna preko Dvora na Uni u Republiku Srpsku. Prelaskom preko mosta na Dvoru na Uni napuštali su teritoriju Republike Srpske Krajine, odnosno sada teritoriju Hrvatske i stupali na teritoriju Republike Srpske, odnosno sada Bosne i Hercegovine.

Tada je komanda hrvatskog „zrakoplovstva” izdala zapovest da se dejstvuje po koloni civila na teritoriji Republike Srpske i piloti su poleteli iz Zagreba.

– MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podneo izveštaj Tužilaštvu BiH i označio izvršioce, ali hrvatska strana negira izvršenje tog dela i odbija saradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti „Redovito bojevo izvešće zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. avgusta 1995. godine” i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je učestvovao u tom dejstvu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izveštaju navodi se da je vatreno dejstvo izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mestu Svodno, što demantuju video-snimci nastali neposredno posle dejstva po civilima, kao i iskazi brojnih svedoka i žrtava – kaže advokat Dušan Bratić.

Reč je o vrlo konkretnim dokazima koji će biti podneti uz krivičnu prijavu protiv pilota, sa imenima i prezimenima, kao i protiv drugih osumnjičenih u lancu komandovanja. Bratić podseća da je Hrvatska krajem prošle godine povela tajnu istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao komandant Petog vazduhoplovnog korpusa 1991. godine naredio raketiranje Banskih dvora – sedišta prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Povodom pokretanja istrage posle 26 godina, general Bajić je u izjavama za medije podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje za opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske.

– General Bajić je naredio napad na Banske dvore jer Hrvatska nije bila međunarodno priznata država već federalna jedinica SFRJ, a Franjo Tuđman je sa saradnicima (generalima Antunom Tusom, Jankom Bobetkom, Petrom Stipetićem, Martinom Špegeljom, Josipom Boljkovcem i drugima) idejno isplanirao, organizovao, naređivao i usmeravao terorističke napade na objekte, jedinice i ustanove JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ. Drugim rečima, organizovao je oružanu pobunu, pa su i Tuđman i objekti koje je koristio radi sprovođenja tih aktivnosti bili legitimni vojni cilj za JNA – navodi advokat Bratić.

Osnovna uloga oružanih snaga SFRJ, prema Ustavu, bila je da štiti nezavisnost, suverenitet, teritorijalnu celovitost i Ustavom utvrđeno društveno uređenje, a jedna od osnovnih dužnosti, prema Zakonu o opštenarodnoj odbrani, Zakonu o službi u oružanim snagama i Pravilu službe – da zaštiti život svih svojih pripadnika i materijalno-tehnička sredstva.

Srpski general je u Zagrebu okrivljen za napad na legitimni vojni cilj, dok se hrvatskim pilotima i drugima u lancu komandovanja na teret stavlja napad na civile. Pred hrvatskim sudovima do sada je bilo više od hiljadu i po optuženih Srba, dok je srpsko pravosuđe do sada procesuiralo manje od sto Hrvata za ratne zločine.

Meteorološki izveštaj demantuje hrvatsku policiju

U pogledu istražnog postupka koji je protiv generala Bajića i ostalih oficira JNA, u njihovom odsustvu, okončan pred Županijskim odvjetništvom u Zagrebu, kao njegov pravni savetnik i branilac u slučaju postupka u Srbiji, otkriću vam samo jednu u nizu činjenica koju su hrvatska policija i tužilaštvo u svom izgleda više političkom nego pravničkom poduhvatu prenebregli. Prema zvaničnim podacima o meteorološkim uslovima za let 7. oktobra 1991. godine, koji se nalaze u domaćim i evropskim institucijama, u rejonu aerodroma „Udbina” vladali su nepovoljni meteo uslovi za letenje, odnosno takozvani QGO, što ruši navode krivične prijave hrvatske policije da je poletanje izvršeno sa aerodroma „Udbina”. Otuda je general Bajić i izjavio medijima da on jeste naredio vatreni udar na Banske dvore, ali da ostali osumnjičeni u tome nisu učestvovali – kaže advokat Bratić.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.