D.I.C. Veritas

Politika, 28.08.2015., Savo Štrbac: Za već viđeno spremni

Moju inicijativu niko nije ni komentarisao, a Jastrebovu podržavaju peticijom

U medijima je ovih dana objavljena moja inicijativa da se osnuje specijalni sud za Hrvatsku koji bi procesuirao ratne zločine pripadnika hrvatskih oružanih snaga nad Srbima počinjene u ratu devedesetih, ali i inicijativa poslednjeg komandanta odbrane Vukovara Branka Borkovića – Mladog Jastreba da se ustaški pozdrav „Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav u Oružanim snagama RH.

Svoju inicijativu sam obrazložio činjenicom da su sadašnja suđenja Hrvatima za ratne zločine nad Srbima pred hrvatskim pravosuđem „izrugivanje žrtvama, a ne suđenje”. O tome govori i broj procesuiranih u RH– od njih 3.600, samo su 120 pripadnici hrvatskog naroda, od kojih je četrdesetak osuđeno na simbolične kazne. A od nekoliko do sada procesuiranih pripadnika sopstvenih oružanih snaga za ratne zločine nad Srbima iz vremena „Oluje”, pravosnažno je osuđena samo jedna osoba (slučaj „Prukljan i Mandići”). U analima pravosudnog beščašća ostaće zapamćene oslobađajuće presude optuženima za zločine u Gošiću, Varivodama, Gruborima i Kijanima, kao i dugogodišnja istraga bez pomaka protiv NN lica za masakr hendikepiranih u Dvoru na Uni.

Moju inicijativu, iako su je registrovali mnogi mediji u regionu, niko iz struke i politike nije ni komentarisao.

Jastrebovu inicijativu prati i internet-peticija, koju je za nekoliko dana potpisalo nekoliko hiljada osoba, a među potpisnicima su: akademici Josip Pečarić i Stanko Popović, biskupi zagrebački Valentin Pozaić i sisački Vlado Košić, fudbaler Josip Šimunić, bivši upravnik Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda Zvonimir Šeparović, bivši politički emigrant Nikola Štedul, franjevac Miljenko Stojić i dr.

Jastrebovu inicijativu sa „Fejsbuka” akademik Pečarić je uobličio u pismo u kojem se navodi: „Uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu negovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku.” Pismo je upućeno predsednici republike Kolindi Grabar Kitarović i predsedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, od kojih se traže izmene Zakona o hrvatskoj vojsci kako bi pozdrav „Za dom – spremni” ušao u službenu upotrebu u Oružanim snagama RH.

Predsednica države je kratko, preko svojih službenika, poručila da je ova inicijativa „neozbiljna, neprihvatljiva i na razini provokacije”. Iz HDZ-a su saopštili da se savremena hrvatska država temelji na Domovinskom ratu i da hrvatska vojska ima svoje pozdrave: „Domovini vjerni” i „Pozdrav domovini”.

Mislim da inicijatore i potpisnike peticije neće obeshrabriti poruke predsednice i HDZ-a. Naprotiv, verujem da će se potpisivanje peticije nastaviti. Peticija je zapravo originalno lobiranje da na predstojećim parlamentarnim izborima pobedi HDZ. Zbog toga i ne očekujem da će predsednik HDZ-a javno izraziti protivljenje daljem potpisivanju peticije, jer najviše njegovih glasača i dolazi iz struktura vernika okupljenih oko Katoličke crkve i hrvatskih veterana.

Ali u kakvoj su vezi pomenute dve inicijative? Neprocesuirani zločini nad Srbima počinjeni uz pozdrav „Za dom spremni” četrdesetih inicirali su njihov nastavak devedesetih. Ako i ovi iz devedesetih ostanu nekažnjeni, uvođenje tog ustaškog pozdrava u hrvatsku vojsku postaće realnost. Onako kako Pečarić u pomenutom pismu i navodi: „Otprilike bi se dogodilo isto što se dogodilo i s uvođenjem kune kao novca. Raznorazni anti ovi ili oni vrištali bi par meseci, a nakon toga bi našli nešto drugo što ih evocira na dane kada su njihovi preci (a i oni) tamanili Hrvate.”

Jastrebova inicijativa podržana peticijom sa potpisima „uglednih” Hrvata nije uopšte „neozbiljna” i prešla je „razinu provokacije”. A da li će ostati i „neprihvatljiva”, zavisi od toga koliko će joj se oštro suprotstaviti hrvatsko društvo i međunarodna zajednica. Jedan od adekvatnih načina suprotstavljanja jeste i osnivanje pomenutog specijalnog suda za Hrvatsku za procesuiranje ratnih zločina nad Srbima počinjenih u ratu devedesetih.

Informaciono-dokumentacioni centar „Veritas”

Savo Štrbac
objavljeno: 28.08.2015.
facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.