D.I.C. Veritas

Политика, Танјуг, 04.08. 2023, Вучић: Сећањем на убијену децу бранимо будућност [Видео, Instagram]

“Да се одричено својих огњишта, својег имена и презимена. Намерно је прећуткивано све, а ретки храбри су говорили о овоме. Ни ми више нећемо никада да ћутимо над нашим српским народом”, рекао је Вучић

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас после полагања венаца на спомен обележју на Петровачкој цести да су авиони на том месту убили децу, и упитао како ће вредети животи друге деце, ако се не гаји сећање на убијену.

“Питао сам се одакле су те птице дошле, ти авиони да их побију, а да лицемрје буде још веће кажу да сте ратни хушкач, да уносите немир, а не разумеју да тиме бранимо живот, да тиме бранимо будућност и како ће нам вредети живот оволике дечице овде ако се не сетимо исте такве која су побијена, само зато што су припадала српском роду”, рекао је Вучић.

Он је захвалио председнику РС Милораду Додику на гостопирмству, а да ће вечерас отићи у Приједор да говоре пред нашим људима.

Додао је да је важно видети да се економски помогне овај крај и да ће зато додатно бити уложено у Дрвар, Петровац, Грахово, Гламоч…

“Да се људи осећају боље и сигурније и да граде будућност за своју децу”, рекао је он и додао да нису лака времена за РС под тешским притисцима.

Он је приметио да људи у РС имају добор позитиван дух али да је ситуација компликованија и тежа него што се мисли.

“Ми ћемо увек да будемо уз свој народ”, поручио је Вучић и додао да је Београд некада окретао леђа Србима западно од Дрине, али да су блокаде на Дрини давно прошло време.

“Увек цемо помагати наш народ западно од Дрине, не тражећи ништа туђе, али никоме нећемо дозволити да прогони наше људе и да то остане некажњено”, истакао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је рекао да је поносан на спомен капелу и на крст, као и да верује да ће Бошњаци то да прихвате.

“Немамо проблем да обележимо и места њиховог страдања, али ћемо учинити све да они који су криви за убијање деце буду изведени пред лице правде”, поручио је Вучић и пожелео да сви народи на овом простору треба да живе у миру и слози.

 

 

Не терајте нас да заборавимо српску децу

ПЕТРОВАЧКА ЦЕСТА – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да пијетет према другим жртвама мора да се покаже – хрватским, бошњачким – али да Србе не треба да терају да забораве српску децу убијену само због српског имена.

“Да се одричено својих огњишта, својег имена и презимена. Намерно је прећуткивано све, а ретки храбри су говорили о овоме. Ни ми више нећемо никада да ћутимо над нашим српским народом”, рекао је Вучић приликом полагања венаца на спомен-обележје на Петровачкој цести.

Он је казао и да је безброј пута замишљао ово место и како је колона измучених избеглица пролазила овуда и како су страдали.

“Замишљао сам ово место и знао да нисмо хтели ни смели да обележавамо неспорну трагедију нашег народа, где је 10 људи убијено само зато што су Срби, деца од 6, 9, 11 и 13 година”, рекао је он.

Како је рекао, да би људи знали колико је тешко и нашим људима, показује и то да је два пута дизан спомен крст – прво један дрвени скроман да никоме не смета, али да се обележи.

“Онда су га срушили па смо подигли мали алуминијумски, који су исто срушили, сада смо већи и ако нам га буду срушили, изнова и изнова ћемо га дизати”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Додик: Нећемо заборавити наше жртве

ПЕТРОВАЧКА ЦЕСТА – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на Петровачкој цести, где је заједно са председником Србије Алексадром Вучићем одао почаст деци која су убијена само зато што су носила српско име, да су дошли ту да обележе страдање српског народа и поруче да нећемо заборавити наше жртве.

“На Петровачкој цести су убијана наши људи, деца и родитељи. Окупио нас је овде Александар Вучић, није оклевао да помогне да се овде направи спомен обележје и ево сад дошао ту као прави патриота, који воли српски народ где год се налазио”, истакао је Додик у обраћању.

Нагласио је да су ту да обележе страдање, али и да кажу да нећемо заборавити наше жртве.

“Србија је била склона све до Вучића да потисне све те догађаје у заборав, да не бисмо друге љутили, чак и када сам неке његове претходнике молио, говорили су ми да то не радимо, да не љутимо друге. Данас је све то промењено, да знате да смо данас овде, јер је Вучић пре десетак година рекао, када сам боравио код њега – обележићемо заједно наша места страдања”, навео је Додик.

Народ без сећања апсолутно тежи да му се понови оно што је било тешко, додао је Додик.

Додик је истакао да је Петровачка цеста знана још из Другог светског рата и да је потврђена поново 1995. године када су на њој убијана деца и родитељи.

Навео је да је губитак Крајине био за српски народ болан тренутак.

“Не само изгубљена материјална средства и завичај, већ и животи, што је заиста ненадокнадиво за један народ какав је наш, али сведочимо да је Србија данас јача и да су и Србија и Српска данас снажне и јаке. Српска је помогнута од Србије као никада до сада и то наш народ у Српској треба да зна. И четири општине у Федерацији БиХ где је већинско српско становништво издашно је помогнуто средствима влада Србије и Републике Српске, и ми ћемо то наставити да радимо”, на гласио је Додик, преноси Танјуг.

Додао је да емоцију коју председник Вучић има за тај крај је апсолутно мотивисана потребном да се људима помогне и ништа друго.

“Данас ћемо бити у Приједору, видим да се тамо неки мимо нас покушавају да прикажу то као неки изазов и провокацију, као да тамо, у Приједоу, нису Срби страдали, као да Приједор није био пун наших људи када су напуштали Крајину. Треба одати почаст и онима другима који су страдали, али нико не може да нам забрани да ми обележавамо наше сећање и да се сетимо наших страдања. Захвалан сам председнику Вучићу безгранично јер чини овај напор, на овом месту, где ниједан државник није до сада био”, рекао је Додик.

Казао је да ће на том месту бити изграђен објекат, који ће подсећати на жртве, да су ту побијени цивили без иједног разлога.

“Нека живи Република Српска и Република Србија, и нека живи председник Вучић”, поручио је Додик.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.