D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 13.01.2022, Oskrnavljeno pravoslavno groblje u Novoj Gradiški

U noći između 6. i 7. januara nepoznati počinilac uništio je pet nadgrobnih ploča na pravoslavnom groblju u blizini mesta izgradnje nove crkve u Novoj Gradiški

Unoći između Badnjaka i Božića nepoznati počinilac ili više njih oskrnavio je pet nadgrobnih ploča na pravoslavnom groblju u Novoj Gradiški. Groblje se nalazi u blizini buduće pravoslavne crkve čiji su temelji osveštani u julu 2020. godine, piše portal Srbi.hr.

“Ovo nije prvi put da se na ovom groblju ruše spomenici, to se događa učestalo jer nije ograđeno, a nema ni video-nadzor. Policija je bila i napravila uviđaj. Razgovarali su sa komšijama koji su svjedočili kako nisu ništa vidjeli, osim djece koja su se preko dana igrala u blizini”, kaže predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Nove Gradiške Goran Nogić.

Nakon što je u junu prošle godine uništeno 17 nadgrobnih spomenika, od kojih je 15 bilo napisano na ćirilici na groblju u obližnjem Kovačevcu, ovo je već drugi slučaj u posljednjih sedam mjeseci.

“Policija sumnja na istog počinioca, budući da su spomenici uništeni na isti način. Ovaj put nije uništeno mnogo spomenika, ali ovakvi incidenti se događaju učestalo. Nije pronađen niti počinilac koji je uništio grobove u Kovačevcu. Iste večeri kada je tamo uništeno groblje, neko je porazbacao štandove na lokalnoj pijaci u Novoj Gradiški. U oba ova slučaja rušenja nadgrobnih spomenika, nitko iz Grada Nove Gradiške nije dao nikakvu zvaničnu izjavu”, priča Nogić.

Iz Policijske uprave Brodsko-posavske županije javljaju da rade na otkrivanju počinioca ovog kaznenog djela.

U vremenu od 31. decembra 2021. godine do 6. januara 2022. godine, nepoznata osoba je na groblju u Novoj Gradiški, Vinogradska ulica, srušio nekoliko nadgrobnih ploča na grobnicama, oštetivši vlasnike za nekoliko hiljada kuna. Policijski funkcioneri nastavljaju dalji rad u cilju pronalaska počinioca kaznenog dela povrede mira pokojnika – stoji na zvaničnoj internet stranici Policijske uprave Brodsko-posavske županije.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.