D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 30.11.2023, Sanacija vandalizma

Nakon što su nepoznati počinioci srušili šest nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Drenovcima, načelnik opštine Josip Nasurović osudio je vandalski čin te obećao da će finansirati njihovu obnovu

Nakon što su, u periodu od 10. do 13. novembra, nepoznati počinioci srušili šest nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Drenovcima, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i pravni savetnik Kluba SDSS-a Jovan Vlaović obišli su pravoslavno groblje u spomenutom mestu kraj Županje.

- Iako je reč o veoma maloj zajednici, o 86 pripadnika srpske manjine, smatrali smo kao obavezu da obiđemo groblje, razgovaramo sa porodicama i načelnikom opštine Josipom Nasurovićem - rekla je zastupnica Jeckov, istakavši da su načelnik i njegovi saradnici osudili ovaj vandalski čin te obećali da će snositi troškove finansiranja obnove uništenih spomenika.

Ukazala je na činjenicu da u Drenovcima do sada nije bilo međunacionalnih netrpeljivosti i da pripadnici srpske zajednice imaju korektne odnose sa većinskim narodom. Predstavnici SDSS-a posetili su i jednu od porodica, čiji su rođaci sahranjeni na pravoslavnom groblju i čija je nadgrobna ploča uništena.

- Radi se o spomenicima koji su stari i više od 50 godina – rekla je zastupnica SDSS-a.

Drenovci su naselje na jugu Vukovarsko-sremske županije. Većinsko stanovništvo je hrvatske nacionalnosti.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.