D.I.C. Veritas

“Press”, 16.03.2012. Solidarno: Donacija pokrajine u semenskom materijalu i mehanizaciji

Pomoć Vojvodine za Srbe povratnike

Institut za ratarstvo u Novom Sadu i Vlada Vojvodine uručili su danas povratničkim porodicama u Hrvatsku semenski materijal i poljoprivrednu mehanizaciju ukupne vrednosti pet miliona dinara.

Humano Gradonačelnik sa predstavnicima Srba iz Hrvatske

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je na prijemu za delegaciju Srba povratnika iz Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije da je to nastavak višegodišnjih aktivnosti pokrajine i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, progranim i raseljenim licima.

- Ovim zaokružujemo procese koje smo počeli u godinama koje su iza nas, ali i nastavljamo saradnju sa povratničkim sredinama – rekao je Pajtić.

Iz pokrajinskog budžeta izdvojena su sredstva za nabavku priključaka i druge opreme za poljoprivrednu proizvodnju u vrednosti od tri miliona dinara i semenski kukuruz i lucerku u vrednosti od dva miliona dinara. Pajtić je podsetio da je na teritoriji Vojvodine do sada trajno rešen stambeni problem nekoliko hiljada ljudi koji su bili najugroženiji zbog ratnih zbivanja, a pomognut je i rad 36 povratničkih zemljoradničkih zadruga donacijom poljoprivredne mehanizacije.

- Pokrajinska vlada je i prvi osnivač i najveći akcionar srpske Tesla banke, osnovane sa idejom da pruži podršku povratničkim zadrugama, Srbima koji su se vratili na svoja ognjišta da zasnuju neku proizvodnju, poljoprivredno gazdinstvo, malo ili srednje preduzeće – rekao je Pajtić.

Dožupan Ličko-senjske županije Nikola Lalić rekao je da saradnja Vlade Vojvodine i povratničke zajednice traje već osam godina i ocenio da za tim programom, koji je stalno unapređivan, još uvek postoji potreba. Dožupan Zadarske županije Rajka Rađenović zahvalila je Vladi Vojvodine na podršci i ocenila da je pomoć za povratnike, kojima je poljoprivreda neretko jedini izvor prihoda, veoma značajna.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.