D.I.C. Veritas

Rado Beograd 2, 08.07.2020, Rečeno i prećutano: Hrvatski izbori – Efekat Đoković i srpski faktor [Audio]

Kada se hrvatski premijer Plenković, dve nedelje uoči izbora, na „Adrija turu” u Zadru sreo sa Novakom Đokovićem i potapšao ga po ramenu, HDZ je prilično zaostajao za rejtingom SDP-a. Stari novi premijer istrpeo je oštre kritike, ali se zatim, teniski rečeno, desio brejk i neočekivani preokret. Istraživanja su pokazala da se vladajuća stranka ubrzano oporavlja i raste. Sve je završeno izbornim trijumfom. Plenković ostaje na čelu vlade, a HDZ će još četiri godine voditi hrvatsku državu i društvo.

Mnogi će se zakleti da je hrvatski premijer susretom sa srpskim teniserom preokrenuo većinsko mnenje. Ipak, stvar je verovatno u slučajnoj koincidenciji koja podržava mit o značaju „srpskog faktora” za hrvatske izbore. Ishod izbora, međutim, nesporno sugeriše da se Hrvatska kreće udesno, da i dalje dominantno baštini suverenističku viziju Franje Tuđmana i da je u kritičnoj meri opterećena prošlošću.

Kakva budućnost očekuje hrvatsko društvo posle nedeljnih izbora i šta u novom mandatu HDZ-a može očekivati srpska manjina za Rečeno i prećutano govore poznavaoci hrvatskih prilika, političar i psihijatar Sanda Rašković Ivić i predsednik Dokumentacionog centra „Veritas” Savo Štrbac.

Govore:
Sanda Rašković Ivić
Savo Štrbac

Autor emisije: Radovan Pantović

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.