D.I.C. Veritas

РТРС, 01.05.2017, Београд: Парастос за Србе страдале у акцији “Бљесак” [Видео]

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос поводом 22 године од српског страдања у Западној Славонији у хрватској војно-полицијској акцији “Бљесак”, након чега су у Ташмајданском парку положени вијенци на споменик Србима страдалим у ратовима на простору бивше Југославије.

Предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, говорећи о догађајима од прије 22 године, напоменуо је да је Западна Славонија била са три стране окружена хрватским снагама, те да је једина одступница ка Републици Српској био мост на Сави који је представљао мост спаса.

“Пошто су Хрвати оставили ту одступницу, људи су бјежали пјешке, камионима, тракторима. Прије тога су припадници Унпрофора већ били упозорени и они су се склонили, а оставили су Србе на милост и немилост”, рекао је Штрбац новинарима.

Он је додао да су хрватске снаге бомбардовале српску колону док се повлачила ка мосту спаса, па чак и када је прешла и у Републику Српску.

“Газили су рањенике тенковима, убијали су људе ножевима. Био је то прави масакр”, рекао је Штрбац и истакао да за ове злочине до сада нико није одговарао.

Штрбац је додао да је било неких покушаја 2006, 2008, 2011. и 2012. године, али да су ти случајеви одбачени или се још налазе у предистражној фази.

“У посљедњих годину дана почео је главни претрес, али против Срба. Процес, који је непосредно у вези са акцијом `Бљесак`, води се против тадашњег предсједника Републике Српске Крајине Милана Мартића и команданта Српске војске Крајине Милана Челекетића зато што су, према оптужници, након акције `Бљесак` наредили гранатирање три града”, навео је Штрбац.

Он је додао да је главни претрес у том случају у завршној фази, те да им се суди у одсуству јер је Мартић већ осуђен за гранатирање Загреба на 35 година пред Хашким трибуналом и издржава казну у Естонији, а Челекетић се налази у Србији и не може бити изручен.

“Имамо ту апсурдну ситуацију. Према подацима из оптужнице, у Загребу је било седам жртава и 180 рањених, а у акцији `Бљесак` имамо 283 убијених и несталих Срба, око 15.000 протјераних, уништена српска имања и православне светиње, а нико за то није процесуиран”, истакао је Штрбац.

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта нагласио је да ни 22 године од злочиначке акције “Бљесак” не постоји спремност у Хрватској да буду кажњени налогодавци, починиоци злочина над српским војницима и цивилима, нити постоји спремност да се признају српске жртве.

“Хрватско правосуђе је и даље етнички мотивисано. У Хрватској постоје двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине, много строжи за Србе него за Хрвате. Хрватске жртве имају све почасти, њима се одају признања, док се српске жртве игноришу”, рекао је Линта.

Он је позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да коначно покрене истраге против свих одговорних у акцији “Бљесак”, и не само у тој акцији, већ и у другим хрватским злочиначким акцијама.

“Без кажњавања починилаца ратних злочина, без признања свих жртава, нећемо никада моћи говорити о било каквом помирењу, а камоли о помирењу између српског и хрватског народа и генерално међу свим народима који живе на простору бивше Југославије”, истакао је Линта.

Хрватске војне и полицијске снаге извеле су 1. и 2. маја 1995. године у Западној Славонији, која је тада била под заштитом УН, акцију “Бљесак” у којој је за само 36 часова убијено или нестало 283 Срба, од којих 55 жена и 11 дјеце, те протјерано око 15.000 Срба.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.