D.I.C. Veritas

RTRS, 02.08.2017, Obilježavanje “Oluje”- Hrvatska spušta loptu ili ustaštvo seli na drugu lokaciju!? [Video]

Na proslavi godišnjice “Oluje” u Kninu, ove godine neće biti marša crnokošuljaša a umjesto Tompsona, nastupiće Prljavo kazalište. Pojedini analitičari u Hrvatskoj navode da njihovi predstavnici pod pritiskom Njemačke, spuštaju loptu. Ustaštva, međutim, neće nedostajati, jer Tompson iako ne pjeva u Kninu, nastupa u Slunju i to o trošku države.

Paljenje srpske zastave i ustaške pjesme neće biti obavezan dekor ovogodišnje proslave “Oluje”, obećale su vlasti u Kninu, protjeravši crnokošuljaše, ali čini se i Marka Perkovića Tompsona.

Srpski predstavnik u Saboru, Boris Milošević kaže da Hrvati spuštaju loptu, a hrvatski analitičari spekulišu da je riječ o pritisku Angele Merkel.

- Tradicionalno je Njemačka shvaćena kao neka vrsta uma ili ujaka hrvatskom nacionalizmu i uvijek na njenoj strani. To se u međuvremenu promijenilo i promijenilo se da je Njemačka ocijenila da se ne treba posebno baviti Hrvatskom koja je u EU, nego da se mora boriti za dušu i tijelo Srbije, da ne bi otišla na rusku stranu – smatra hrvatski analitičar Žarko Puhovski.

Da li je zaista riječ o spuštanju lopte, znaćemo poslije Tompsonovog kocerta, iako nastupa u Slunju, kaže direktor Veritasa Savo Štrbac. Јer tamo gdje je Tompson, tu će, boji se, biti i stvarna centralna proslava.

- Tompson je mjera za ustaštvo. Јa mislim da će se tamo okupiti više ljudi nego u Kninu. Iako imamo te želje od strane vlasti, na koncertu će se moći osjetiti puls naroda – kaže Štrbac.

Motivi za ograničavanje i premještanje proslave u kninsku tvrđavu mogli bi biti i unutrašnjo-političke prirode, navode analitičari. Predstavnike vlasti na prošlogodišnjoj proslavi žestoko su izviždali bivši pripadnici vojske, a ovako su obezbijedili da se skup ne otme kontroli.

U svakom slučaju, Srbi će narednih dana u širokom krugu zaobilaziti Knin. A u hrvatske osjećaje prema žrtvama “Oluje”, sumnjičavi su i u Srbiji.

- Predstoje nam teški dani. Mi tugujemo, oni slave. Nadam se da ćemo to moći barem da obavimo bez uvreda – kaže predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ustaštva će u Kninu možda biti manje, ali proslava će biti daleko obimnija. Između ostalog, planiran je i aeromiting, na kojem će biti predstavljeni novi vojni helikopteri koje su donirale SAD.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.