D.I.C. Veritas

РТРС, 05. 08. 2023, Одржани помени за страдале Крајишнике у “Олуји”; Одговорни за злочине морају одговарати [Видео]

Помени и сјећање на страдале Србе из Републике Српске Крајине у “Олуји”одржани су и данас. У Бањалуци је служен парастос у Храму Христа Спаситеља и положени вијенци на споменик страдалим Крајишницима на Динари. У Београду је одржан помен у Цркви Светог Марка.

И док се Срби у Српској, Србији и широм свијета сјећају страдалих сународника у овој злочиначкој акцији, Хрватска је и ове године обиљежила “Олују” као дан побједе.

Уочи почетка “Олује”, тада 18- годишњи дјечак Миран Лукало на Динари је 26. јула 1995. године изгубио оца. Непуних 10 дана касније, он и његова породица кренули су у егзодус. Напуштајући дом, слили су се у непрегледну колону српских избјеглица из Крајине.

У бијегу пред хрватским јединицама, Невенка Добрић изгубила је сина и свекра. Потресних слика прогона и напуштања завичаја сјећа се и данас након 28 година.

- Мајка кад изгуби дијете ту срце боли док је жива. Четвртог августа 95. Хртваска војска ми је убила дијете од 12 година и свекра од 63 у шуми у Зеленику кад смо бјежали у колони,са нама су још били рођаци – рекла је Добрићева.

У Бањалуци и Београду служен је парастос за страдале Крајишнике у Погрому “Олуја”. Послата је порука да сви они који су одговорни за ову трагедију треба да одговарају за злочине које су починили према српском народу.

 

ТЕМА: Састанци делегација Српске и Србије – сјећање на страдање и прогон Срба у “Олуји”

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.