D.I.C. Veritas

РТРС, 10.04.2022, Штрбац: Индоктринација дјеце у Хрватској у смјеру мржње према Србима веома опасна [Видео]

Чињеница да се већина графита мржње према Србима у Хрватској појавила у близини вртића и школа је застрашујућа, изјавио је предсједник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.

Штрбац је нагласио да одрасли који цртају те графите шаљу одређене поруке дјеци.

- Већ од предшколског узраста дјеца се индоктринирају у смјеру да су Срби и да је све што је српско велико зло и велика опасност по хрватску државу. У тој индоктринацији учествују сви сегменти друштва – упозорио је Штрбац.

Штрбац је истакао да генерације које су рођене у рату или након њега мрзе Србе више него генерације с којима смо одрастали у бившој Југославији.

- То је само по себи апсурдно. Да би се добила једна генерација која не мрзи друге и другачије, треба их едуковати у том правцу, потпуно другачијем од индоктринације, а за то је потребно да се удруже сви сегменти друштва. Ако их не воле, бар да их подносе, да их спремају за суживот, што у Хрватској још не раде. То не иде декретима, потребно је доста времена да се искоријени мржња према Србима – рекао је Штрбац.

Подаци о нападима на Србе и графитима мржње које су анализама утврдила српска удружења у Хрватској су вјеродостојни, али нису одраз стварног стања на терену, навео је Штрбац.

Истакао је да је то само дио говора мржње и насиља над Србима и додао да, када би се прикупили сви подаци са терена тога би било много више.

Подсјетимо, анализама српских удружења у Хрватској утврђено је да је прошле године у тој држави нападнуто 26 лица српске националности. Забиљежено је и 297 графита мржње.

Билтен спомиње укупно чак 506 случајева ревизионизма, говора мржње и насиља према Србима, што је за разлику од 2020, када је тај број износио 214, више него двоструко повећање.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.