D.I.C. Veritas

РТРС, Дневник1, 05.08.2015., Бањалука, Веритас: Парастос Србима страдалим у “Олуји” (Видео)

Служењем парастоса у бањалучком Храму Свете Тројице за 2.000 убијених Крајишника у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” настављено је обиљежавање 20 година од егзодуса српског народа из бивше Републике Српске Крајине.

Парастос је служио епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење свештеника Бањалучке епархије.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац и Срби који су претходно присуствовали парастосу одали су почаст минутом ћутања.

Штрбац је рекао да се на овај начин још једном жели показати намјера да се масовније обиљежи Дан сјећања на страдање и прогон Срба, поготово јер су на то позвали руководства Српске и Србије и Његова светост патријарх српски Иринеј.

У Колу српских сестара у Бањалуци послужена је даћа за покој душа свих убијених Крајишника у операцији “Олуја”.

Штрбац је подсјетио да крајишки Срби већ 20 година служе даћу у Колу српских сестара у Бањалуци јер од 1995. године, од када су протјерани из Хрватске, немају свој дом.

“Даћа има велики значај у православном свијету јер људи са гробља, парастоса и помена долазе у кућу покојника да се помоле Богу”, рекао је Штрбац.

Представници избјеглих Срба из Крајине положили су вијенац на споменик страдалим Крајишницима на Пердувовом гробљу у Бањалуци.

У 19.00 часова у Културном центру Бански двор биће одржана промоција нових публикација “Веритаса”.

Програм обиљежавања егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине почео је јуче одржавањем округлог стола у Бањалуци под називом – Крајишки Срби послије “20 олујних” година.

У хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” на бившу Републику Српску Крајину 4. августа 1995. године протјерано је око 250.000 Срба, а око 2.000 их је погинуло и нестало у тој акцији.

 

 

Извор: РТРС, Срна

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.