D.I.C. Veritas

RTRS, Dnevnik2, 03.08.2016., Banjaluka obilježava 21 godinu od egzodusa Srba iz Krajine [Video]

U zoru, 4. avgusta 1995. godine, Hrvatska je iz svog raspoloživog artiljerijskog oružja otvorilia vatru na Srbe u Republici Srpskoj Krajini.

Sa 138.500 vojnika, 350 tenkova i 30 aviona Hrvati su započeli vojno-policijsku akciju “Oluja”, etničko čišćenje Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije.

Više od 220.000 Srba praktično je za dan, prognano iz Hrvatske. Ubijeno je gotovo 1.200 srpskih civila i 750 vojnika. Oko 800 ljudi još se vode kao nestali.

Godišnjica stradanja Srba u “Oluji” biće obilježena i u Banjaluci.

U Hramu Hrista Spasitelja Banjalučani i oni koji su preživjeli “Oluju”, prislužiće svijeće za stradale. Na ovom mjestu biće održan i duhovni program. Obilježavanje će biti nastavljeno sutra polaganjem cvijeća na Perduvovom groblju i služenjem parastosa u Crkvi Svete Trojice.

Srpska i Srbija sutra će održati centralnu manifestaciju u Busijama kod Zemuna, gdje živi najviše izbjeglih krajiških Srba. Skupu će prisustvovati patrijarh srpski Irinej i najviši zvaničnici Srpske i Srbije, predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Ne mogu i neću da odustanem od borbe, da odustanem za kuću svoju, za zemlju svoju” – ovako književnik Mićo Јelić Grnović započinje svoju zavjetnu pjesmu. Tih dana 1995. godine, narod je krenuo u zbjeg, putem bez povratka, a hrvatska vojska počela zatiranje svakog traga njihovog življenja na tom području – paljena su sela i gradovi, uništavana imovina.

Dok je trajala borba za goli život, sa Јavnog servisa Hrvatske lojalnim Srbima stigao je poziv da ne napuštaju Hrvatsku. Međutim, to je značilo samo smrtnu presudu.

I nakon 21 godine, bol i tuga ne jenjavaju. U evidenciji “Veritasa” su imena 1.856 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije.

- Za nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor Srpske vojske Krajine. Narod zapadne Krajine, njih preko 220.000 poučen “istorijskim iskustvom” kreće u dotad najveću srpsku “seobu”, na istok braći po vjeri i naciji – rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Dvadeset jednu godinu nakon “Oluje”, najmlađa članica Evropske unije sa jednakim žarom slavi najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata, dok međunarodna zajednica ćuti kao što je ćutala i prije više od dvije decenije. Ministar Savanović ističe da je nad Srbima počinjen nezapamćen zločin, a za srpskog ministra Vulina ne postoji razumijevanje za one koji slave protjerivanje svojih stanovnika.

- Za nas je to tužan dan, strašan dan. Za nas je to dan kada je čitav jedan narod napustio prostor gdje je rastao vijekovima – ističe Vulin.

U danima kada se obilježava golgota Srba u “Oluji”, u Banjaluci je najavljen muzički festival. Peticiju “Veritasa” da festival bude odgođen, podržala je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.