D.I.C. Veritas

RTS, 03.08.2020, Oko magazin: Od Busija do Kninskog Kosova – istorija krajiških Srba [Video]

Nakon što su u avgustu 95. prešli granicu Hrvatske, oni koji su tada bili u koloni najčešće nisu znali odgovor na jednostavno pitanje – kuda dalje? Neki su kasnije život nastavili u Kanadi, Americi, Australiji. Neki su nastavili da žive u Republici Srpskoj, mnogi su došli u Srbiju.

Trideset kilometara od Trga Republike u Beogradu, na goloj ledini 1997. godine, nastalo je novo naselje Busije – Krajina na kraju grada, kako je ovo mesto opisao novinar Mirko Rudić, koji je i sam stigao u Srbiju 1995.

Do pre desetak godina ulice u naselju Busije nosile su redne brojeve, prva, druga, 20. A onda su u ovom naselju ulice počele da se zovu po piscima i pesnicima, sveštenicima, slikarima, istoričarima, političarima. Svi oni bili su važni sa istoriju i kulturu Srba iz Hrvatske.

Ulice koje podsećaju na tu istoriju nalaze se i u drugim beogradskim naseljima. U naselju Mali Zbeg postoji Ulica Kninskog Kosova, u Altini Ulica Simeona Končarevića, episkopa dalmatinskog, jedne od najvažniji ličnosti 18. veka.

U emisiji pogledate po kojim ličnostima iz Hrvatske ove ulice nose imena i da li su imena tih ulica način da se sačuva sećanje na zavičaj.

Autor emisije: Stevan Kostić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.