D.I.C. Veritas

РТС, 04.08.2018, Штрбац: Срби у Хрватској живе у тешким условима

Саво Штрбац из Документационо-информационог центра “Веритас” каже за РТС да су до сада ексхумиране 362 жртве које нису идентификоване, али за које се претпоставља да су све српске жртве из “Олује”. Напомиње да не верује хрватској председници када каже да се треба поклонити невиним жртвама након “Олује” јер то није радила до сада.

Саво Штрбац рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су до сада ексхумиране 362 жртве које нису идентификоване, али за које се претпоставља да су све српске жртве из “Олује”.

“Проблем идентификације може бити двојак. Прво, они који треба да идентификују раде споро, на кашичицу, да не би све одједном и други проблем је што нема узорака крви да би се упоредили са остацима који су ексхумирани”, објашњава Штрбац.

Додаје да има још 152 регистрована гробна места.

“Кад би идентификовали ово што је ексхумирано, под претпоставком да су жртве ‘Олује’ и кад би ексхумирали ових 152 регистрована гробна места, остали би онда на 100 и нешто правих нестанака из ‘Олује'”, напомиње Саво Штрбац.

Каже да Срби у Хрватској живе у тешким условима.

“Неприродно је кад немаш комшију километрима далеко, кад немаш струју, воду, амбуланту а свега тога је било у тим местима раније. Неприродно је и да старији живе без логистике млађих јер су њихова деца далеко расута по свету”, истиче Штрбац.

Напомиње да не верује хрватској председници када каже да се треба поклонити невиним жртвама након “Олује”.

“То није радила до сада и не верујем јој све док тврди да слуша Томпсонове песме са децом у колима, док се дочекује репрезентација са Томпсоном, кад избацује Титову слику из свог кабинета, кад изједначава Јасеновац са Сребреницом и Вуковаром… Она треба много уради да би јој поверовао”, објашњава Штрбац.

Каже да је једноставна формула суочити се са прошлошћу на прави начин.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.