D.I.C. Veritas

RTS, 05.03.2019, Štrbac o slučaju Pupovac: Teško je razlučiti šta je satira, a šta mržnja [Video]

Direktor “Veritasa” Savo Štrbac rekao je za RTS da je na maškarama dozvoljeno ismevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa. Štrbac ističe da je u slučaju Milorada Pupovca teško razlučiti šta je satira, a šta je mržanja i nasilje.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor “Veritasa” Savo Štrbac, komentarišući ono što se dogodilo na maškarama kod Splita, kaže da potiče iz Dalmacije i da je i sam učestvovao u maškarama, na karnevalima.

Razgovor Marije Savić Stamenić sa Savom Štpcem

Prema njegovim rečima, na maškarama je dozvoljeno ismevanje vlasti, moćnika, pojedinaca, grupa, to je satira.

“Ovde je najviše zasmetalo spaljivanje lutke Milorada Pupovca. On je ovde u dvostrukoj ulozi. On jeste deo koalicije na vlasti, ne samo ove nego i prethodnih. I prethodno je njegova lutka spaljivana u Sućurcu. Tako da je teško razlučiti šta je satira, a šta mržanja i nasilje”, rekao je Štrbac.

Prema njegovim rečima, to treba gledati u kontekstu svih zbivanja, od početka devedesetih šta se dešavalo Srbima, da su tamo samo u tragovima, da su nekad bili značajna manjina, a kada se prisetimo šta se dešavalo prošle godine, onda to ima težinu.

To jeste jedan paradoks u kome se našao Pupovac. “Ja ga ovde izdvajam od ostalih Srba, ima tamo i drugih srpskih grupa i partija”, kaže Štrbac.

Pupovac je istaknut, sve vreme rata živeo je sa njima, glasao je kada je trebalo da Srbi od konstitutivnog naroda postanu nacionalna manjina, glasao je da što pre Hrvatska uđe u EU, podseća direktor “Veritasa”.

“Kada su palili njegovu lutku, trebalo je videti pre toga, dok voze na kamionu, gde je ogromna njegova lutka, ispred njega peva mnogo manji Plenković. To je negde percepcija da on učestvuje u vlasti”, kaže Štrbac.

“Racionalna politika Milorada Pupovca”

Deo javnosti smatra da je trebalo više puta da izađe iz vlasti, zbog onoga što Srbi tamo doživljavaju.

“Kada je prvi put koalirao sa HDZ-om, sreli smo se nekoliko dana posle toga i pitao ga: kud, brate mili, sa HDZ-om, koji je sve ovo zlo naneo Srbima 90-ih. On je rekao: mogu birati da budem tamo u opoziciji ili u vlasti. Kad smo u opoziciji, služimo kao pljuvaonica svima. Ovako, kada uđem u koaliciju na vlasti, mogu dobiti nešto za Srbe”, rekao je Štrbac.

To objašnjenje je racionalno, kaže Štrbac i dodaje da nema tu mnogo emocija i da je politika Milorada Pupovca racionalna.

“Zahvaljujući njemu, Srbi su se koliko-toliko održali”, rekao je Štrbac.

“Potpuno razumem u kakvoj je situaciji. Vrlo je teško procenjivati da li je ovo satira, ironija ili paradoks”, kaže on.

Govoreći o atmosferi u Hrvatskoj, Štrbac kaže da se pojavilo mnogo filmova i knjiga o reviziji ustaštva, Pavelićeve NDH, i on je u pravu kada kaže da nije kriv ovaj narod već vlast koja im to toleriše.

“Mada je od rata prošlo 23,5 godina, vrlo često govorim da je ova generacija, koja skandira na Tompsonovim koncerima “za dom spremni”, stasala na indoktrinaciji u mržnji prema Srbima i svemu što je srpsko”, rekao je Štrbac.

Kaže da vlast ništa nije preduzela i ne samo vlast nego i ostali segmenti društva koji su učestvovali u indoktrinaciji: škola, porodoca, crkva, mediji.

Da bi sada edukovali bar mlađe generacije, moraju se odgajati u toleranciji prema drugima i drugačijima, kaže Štrbac.

“Pupovac se pojavi na obeležavanju ‘Oluje’ u Srbiji sa Vučićem, a ne u Kninu, gde oni to slave kao dvostruki državni praznik. To je ta percepcija koja se na maškarama pojavila”, kaže Štrbac.

“Morala bi biti malo drugačija politika Srbije. Ovde se vodi politika saopštenjima”, kaže Štrbac, govoreći o položaju Srba.

Prema njegovim rečima, diplomatija je nešto drugo, diplomatija treba da bude kontinuirana i dubinska.

“Svaka pojava u Hrvatskoj se komentariše, ide se odavde veoma bučno, a Hrvati rade svoj posao. Sve što zamisle, Hrvati i ostvare. Morali bismo ipak malo drugačije voditi politiku”, zaključio je Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.