D.I.C. Veritas

RTS, 11.02.2021, Krov nad glavom za više od hiljadu izbeglih

LOZNICA - Uprkos kovidu, kroz Regionalni stambeni program, krov nad glavnom dobilo je više od hiljadu izbegličkih porodica, od kojih je više od 800 smešteno u nove stanove u više od 20 gradova širom Srbije. Kroz Regionalni stambeni program dosad je zbrinuto više od 5.000 porodica.

Sa suprugom i decom Tanja Krajšnik iz Zenice je izbegla 1992. godine. Pola života, kaže, proveli su po tuđim kućima i pod kirijom. Oni su jedna od trideset izbegličkih porodica čije je stambeno pitanje rešeno.

“Kako smo se skućili ovom stanu od pedeset kvadrata, i život se promenio u potpunosti. Posle toliko godina izbeglištva i lutanja sve je krenulo na bolje. Sada i kad odemo negde znamo gde da se vratimo jer konačno imamo svoj dom”, navodi Tanja Krajišnik iz Loznice.

Sredstvima Komesarijata za izbeglice, a u saradnji sa donatorima i lokalnom samoupravom, samo u Loznici do sada je zbrinuto 350 porodica sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

“U najskorije vreme će još 60 porodica biti useljeno u nove stanove u zgradi koja je već napravljena, i do kraja godina očekujemo završetak izgradnje objekta u naselju Lagator, gde će biti useljeno još 30 novih porodica”, ukazuje Marko Vidić, zamenik gradonačelnika Loznice.

Kroz Regionalni stambeni program do kraja 2021. planirano je useljenje u više od 600 novoizgrađenih stanova.

Osim u Loznici, radovi su u toku na još 15 lokacija u Srbiji, a u deset gradova za useljenje stanara čeka se još samo upotrebna dozvola.

U narednim danima, počeće i radovi na izgradnji stanova u beogradskom naselju Ovča, gde će krov nad glavom dobiti još 250 izbegličkih porodica.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.