D.I.C. Veritas

RTS, 16.01.2015., Bura zbog izjave hrvatske predsednice [Video]

Dok u Hrvatskoj traje polemika o preispitivanju rezultata izbora, novoizabrana predsednica Kolinda Grabar Kitarović ponovo je uzburkala javnost izjavom da sve hrvatske građane smatra Hrvatima. Kritikuju je i neki hrvatski ministri. U Srbiji je najpre reagovala Srpska napredna stranka, uz ocenu da je ta izjava skandalozna.

Prva žena na čelu Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, članica HDZ-a, objasnila je zašto se tokom predsedničke kampanje svim stanovnicima svoje zemlje obraćala sa “dragi Hrvati i Hrvatice”.

Pripremila Dragana Vukelić

“Po meni je Hrvat i onaj koji je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti. On je ipak Hrvat u smislu hrvatskog državljanina. Meni to smeta građanka i građanin. Recimo, ljudi sa sela takvo obraćanje doživljavaju na specifičan način. Oni kažu: ‘Ali zašto nas isključujete, mi živimo na selu, nismo građani”, objašnjava Kolinda Grabar Kitarović.

Ako su Srbi iz Hrvatske Hrvati, šta su onda Hrvati iz Srbije, pita se na Fejsbuku hrvatski ministar uprave Arsen Bauk. Dodaje da će se zalagati da Hrvati iz Hrvatske koji su srpske nacionalnosti imaju ista prava kao i Srbi iz Srbije koji su hrvatske nacionalnosti.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović kaže da ne sme ni da zamisli kakve bi reakcije bile da je neko u Srbiji tako nešto rekao o bilo kojoj nacionalnoj manjini.

“Potpuno skandalozna izjava. Nadam da će ona prestati da se bavi skandalima i da će početi nešto drugo da radi. Nadam se da je reč samo o skandaloznoj izjavi, a ne o politici Starčevića i Pavelića”, ističe potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović.

To što nova predsednica sve hrvatske građane smatra Hrvatima, za Koaliciju udruženja izbeglica predstavlja provokaciju.

“To je jasna poruka preostalim Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da im je najbolje da se isele ili asimiluju”, kaže predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

Imala je jednu retoriku pre pobede, sad ima drugu, i to predstvalja otklon od nacionalne retorike, smatra predsednik Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.