D.I.C. Veritas

RTS, 28.07.2016., Štrbac: U Hrvatskoj cveta proustaštvo [Video]

Direktor Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac rekao je za RTS da je Hrvatska članica EU, a EU se zasniva na antifašizmu, a u Hrvatskoj proustaštvo cveta li cveta i to donosi mnogo probelema.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor verifikaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac je rekao da Hrvatska nije učinila sve da se spreče incidenti u Srbu.

“Tompson učestvuje u obeležavanju Oluje u državnom programu u Kninu i on je deo toga bio i prošle godine, zato što može da skupi 50 ili 60 do 100.000 ljudi, a to drugi državni organi ne mogu”, kaže Štrbac.

“Policija je sačekala njihove ekstremiste, ustaše sa natpisom – za dom spremni, naterala je da ih skinu ili naopako obuku da se ne vidi, i ništa više, toleriše im se maksimalno i dolazimo u ovakve probeleme”, ističe Štrbac.

Kako kaže Štrbac, posle formiranja tehničke vlade u Hrvatskoj, početkom godine, eskalirali su raznorazni napadi na Srbe i sve što podseća na Srbe.

“Tako smo imali ministra u vladi koji se proslavio sa izjavom da je antifašizam floskula, čovek koji se ceo radni život zalagao ili oživljavao NDH i veličao Pavelića, a šta onda očekivati od naroda koji imaju takve vođe. Govorimo o Hasanbegoviću koji da je hteo da bude kandidat za predsednika HDZ-a, sigurno bi pobedio. Dakle, imamo takvu situciju, nije samo zbog izbora, to je u Hrvatskoj u kontinuitetu”, objašnjava Štrbac.

Štrbac kaže da kada su otvorena poglavlja 23 i 24 EU sa Srbijom, onda je bila pojačana retorika, pa Hrvati dodaju nove zahteve.

“Juče su imali sastanak Komisije koja je oformljena da prati kako će se sprovoditi prelazna merila u Srbiji i stalno nešto dodaju, univerzalna nadležnost im je navodno najbolnija”, kaže Štrbac.

Procesuirano je maksimalno maksimalno od 80 ljudi, od toga je 40 srpske nacionalnosti, kaže Štrbac.

“Žestoko se borimo u Srbiji da ostane ta univerzalna nadležnmost u našem zakonu a malo je primenjujemo u praksi. Voelo bih da ta nadležnost ostane i da se sprovodi u praksi”, kaže Štrbac.

“Hrvati tumače da Srbija mora brisati odredbe o univerzalnoj nadležnosti a mi u Srbiji tumnačimo da treba da ostane univerzalna nadležnost, a do sukoba neće doći ukoliko Hrvati budu procesuirali mangupe iz svojih redova. Znači, tamo gde ima dovoljno dokaza”, objašnjava Štrbac.

Prema Veritasovim podacima, Srbija duplo više traži nestale nego Hrvati. “Imamo 1.856 na spisku nestalih a Hrvati imaju 800 svojih. Trenutno se u Zagrebu nalazi preko 400 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji pripadaju Srbima samo ne znamo ko su i to se na kašičicu oteže, da bi se identifikovani imamo preko 300 grobnih mesta koje takođe neće da ekshumiraju”, kaže Štrbac.

Probelem je veliki ali daleko više bi oni trebalo da odrade aktivnosti u pronalaženju nestalih, kaže Štrbac.

Govoreći o Oluji, Štrbac kaže da ćemo mi tugovati tih dana, a da će se oni veseliti.

“U našoj kontratužbi Srbija protiv Hrvatske za genocid počinjen nad Srbima u Oluji imali jedan od sporednih zahteva da sud naredi da Hrvatska izbaci iz svog zakona o državnim praznicima – taj peti avgust koji slave kao dvostruku državni praznik. Dakle, Hrvatska  je članica EU, a EU se zasniva na antifašizmu, a u Hrvatskoj proustaštvo cveta li cveta i to donosi mnogo problema”, kaže Štrbac.

“Valjda je Hrvatska jedina država gde antifašiste brani policija”, zaključio je Savo Štrbac.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.