D.I.C. Veritas

RTS, Emisija „Oko“, 07.04.2014., Izbeglice – još jedan udarac

UNHCR “ukida” izbeglice iz Hrvatske

Prognani iz Hrvatske treba da ostanu bez izbegličkog statusa, preporučila je u Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR).  Kao argument za to navodi da svi oni koji su u „Oluji”, ali i drugim vojnim operacijama hrvatske vojske, oterani sa ognjišta više nemaju pravo da se zovu izbeglicama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaje se da je prošlo skoro 20 godina od sukoba u bivšoj Jugoslaviji i da su se iz temelja promenile okolnosti koje su dovele do raseljavanja.

Ta odluka izazvala je veliku zabrinutost među više od 40 hiljada izbeglica iz Hrvatske koji žive u Srbiji, ali i oštru reakciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Komeserijata za izbeglice i izbegličkih udruženja.

Da li ukidanje izbegličkog statusa znači i ukidanje programa stambenog zbrinjavanja koji je dogovoren na regionalnom nivou, stanarskih prava koja se potražuju u Hrvatskoj i da li dovodi u pitanje druga imovinsko – pravna pitanja? Da li je preporuka obavezujuća za Srbiju?

O posledicama odluke UNHCR-a i datim rokovima za ukidanje izbegličkog statusa za Oko govore:  republički Komesar za izbeglice Vladimir Cucić, predsednik Saveza izbegličkih udruženja Milojko Budimir i predsednik Veritasa Savo Štrbac.

Iz Zagreba preporuku UNHCR-a komentariše Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog Vijeća.

O tome kako je UNHCR procenio da je vreme za ukidanje izbegličkog statusa samo Srbima iz Hrvatske, sa portparolkom UNHCR-a Melitom Sunjić u Briselu razgovara Dušan Gajić.

Emisiju vodi: Vesna Damjanić Branković

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.