D.I.C. Veritas

RTS, RTRS, 05.08.2018, Banjaluka: Pomen Srbima stradalim u “Oluji” [Video] – ažurirano

U Banjaluci su danas, u organizaciji Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, obilježene 23 godine od stradanja Srba u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluji”.

Srbi koji su preživjeli najveće stradanje u Hrvatskoj, porodice ubijenih, predstavnici brojnih udruženja i gradskih vlasti, položili su vijence na Perduvovom groblju, a potom je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služen parastos za sve stradale.

Parastosu su prisustvovali direktor Veritasa Savo Štrbac, predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prognani Srbi iz Hrvatske i članovi porodica stradalih Srba.

Štrbac je rekao da dok Srbi tuguju, Hrvati slave u Kninu, te dodao da je neko pravilo, posebno na balkanskim prostorima gdje je uvijek na jednoj strani tuga, a na drugoj slavlje.

- Ante Gotovina i Mladen Markač su njima dupli heroji sa oreolom žrtve, heroji iz najsvetije i najveličanstvenije njihove bitke kao što je “Oluja”, a žrtve su zato što su proveli u pritvoru Haškog tribunala godinama čekajući na odluku da li su u “Oluji” počinjeni zločini ili nisu – rekao je Štrbac.

On je dodao da je “prirodno” da su oni odlikovani, jer im cijela država počiva na tom ratu.

Štrbac je podsjetio da je prema Veritasovoj evidenciji, u akciji “Oluja” evidentirana 1.861 žrtva, od toga je 777 nestalih neriješenih slučajeva.

Pomen na banjalučkom Perduovom groblju Foto: RTRS

Srbi koji su preživjeli najveće stradanje u Hrvatskoj, porodice ubijenih, predstavnici brojnih udruženja, gradskih vlasti, položili su vijence na Perduvovom groblju. Zatim je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služen parastos za sve stradale.

Nakon parastosa, u Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je tribina “Dani tuge i sjećanja”.

Obilježavanje organizuje Dokumentaciono-informacioni centar Veritas.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.