D.I.C. Veritas

РТС, РТРС, 06.08.2019, Обележена годишњица страдања Срба код Новог Града [Видео]

Парастосом у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду обележена је годишњица страдања Срба из Републике Српске Крајине у акцији хрватске војске “Олуја”. На “мосту спаса” на реци Уни упаљене су свеће, а у воду спуштен венац.

Парастосу су присуствовали председник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац, представници општине Нови Град и грађани.

Након парастоса, на “мосту спаса” на реци Уни  упаљене с су свеће, а са моста је у воду спуштен венац. Обратили су се и представници Документационо информационог центра “Веритас”, који је са новоградском општином организатор обележавања 24 године од егзодуса Срба из Републике Српске Крајине, преноси РТРС.

“Сјећам се трактора, фреза, хаоса, тишине понекад која је гласнија него најјачи урлици, запомагања људи, без горива, без воде, дјеце без хране, умрлих крај пута, само склоњених, и колоне само у једном правцу”, каже Радомир Кужет из Бенковца .

Председник Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже да повратка нема.

“Повратак је давно стао, тако да у задње врјеме, на једног повратника, четри до пет Срба исели и оду поново или у Републику Српску или у Србију из Хрватске. Ми то зовемо тихи егзодус, зато што се он не види, као онај велики кад је био у августу 1995. године”, каже Штрбац.

У августу 1995. године овај “мост спаса” прешло је 100.000 избеглица из Републике Српске Крајине, углавном са подручја Баније, Кордуна и Лике.

Акција “Олуја” највеће је и једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше Југославије током деведесетих година прошлог века.

У “Олуји” је, према подацима српског Комесаријата за избеглице, протерано 250.000 Срба из Републике Српске Крајине, 1.856 је убијено, а 836 воде се као нестали.

Акција је почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.