D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, Hina, 10.04.2017., Nedjeljko Ćosić: Moj otac je 1992. završio na liječenju u splitskoj bolnici i od tada mu se gubi svaki trag! Prema dokumentima, on je odveden u – Loru sud odbacio tužbu

Europski sud za ljudska prava zaključio je da Hrvatska nije povrijedila prava nestaloga koji je 1992. iz splitske bolnice navodno završio u zatvoru u Lori, odbacivši kao neosnovanu tužbu njegova sina Nedjeljka Ćosića koji je tvrdio da država u tom slučaju nije provela učinkovitu istragu.

Ćosić je tvrdio da je njegov otac u svibnju 1992. primljen u splitsku bolnicu radi liječenja. Nakon završetka liječenja gubi mu se svaki trag, a prema navodima medicinske dokumentacije, iz bolnice je odveden u Zatvor u Lori.

“Tužitelj je 2009. zatražio od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske informacije o svom ocu, ali istraga koju su proveli državno odvjetništvo i policija nije dala nikakvih konkretnih rezultata”, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pri sudu u Strasbourgu.

Pred Europskim sudom Ćosić je tvrdio da istraga nestanka njegovog oca nije bila učinkovita te da mu je zbog toga povrijeđeno pravo na život, u smislu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava koji traži da u slučaju sumnjive smrti ili nestanka osobe bude provedena učinkovita istraga.

“Europski sud je u svojoj odluci prihvatio argumente države da su istražna tijela (MUP i DORH), s obzirom na trenutak kada su doznala za nestanak tužiteljevog oca (2009. godina), poduzela sve odgovarajuće radnje potrebne radi otkrivanja svih okolnosti nestanka tužiteljevog oca te da im se ne može staviti na teret bilo kakav propust ili nesavjesnost u radu”, izvijestio je ured.

Ističu da je riječ o konačnoj odluci protiv koje nije dopušteno nijedno pravno sredstvo.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.