D.I.C. Veritas

Slobodna Dalmacija, 17.05.2012., Zatočenica iz Kerestinca: Svake večeri su me tukli u tzv. crnoj sobi

Bivša zatočenica tzv. konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu 78-godišnja Pantelija Zec posvjedočila je danas u nastavku suđenja bivšem zapovjedniku tog zatvora Stjepanu Klariću i četvorici njemu podređenih hrvatskih vojnika optuženih za ratni zločin da su je nepoznati stražari dva mjeseca svake večeri tukli i zlostavljali.

Bivša radnica sisačkoga Komunalca, koja danas živi u blizini Banje Luke, ispričala je na zagrebačkome Županijskom sudu da su je nepoznate osobe odvele iz kuće u veljači 1992., cijeli dan maltretirale i odvele u policiju, gdje ju je pokojni Đuro Brodarac, tada načelnik sisačke policije, dva puta pljusnuo, nakon čega je 11 dana provela zatočena u sisačkoj Željezari. Poslije toga odvedena je u Kerestinec, gdje su je svake večeri trojica nepoznatih muškaraca u maskirnim odorama tukli i zlostavljali u tzv. crnoj sobi, vrijeđajući je da je “četnička kurva”.

Prisjetila se da joj je na prvom ispitivanju jedan od mučitelja pod vrat stavio škare za živicu te upaljačem krenuo prema očima zaprijetivši da će joj “skinuti glavu i zapaliti”. Rekal je da su zatočenike znali istuširati, skinuti ih do gola i otvoriti vrata i prozore te ih u tim zimskim danima ostaviti “na propuhu”, pri čemu su muškarci morali plesati goli od pasa naniže, a žene od pasa naviše.

Posvjedočila je da su ih predstavnici Međunarodnoga crvenog križa posjećivali svakog petka, no njima zbog straha i prijetnja ništa nije prijavila. Prisjetila se da su stražari svaki put kad bi dolazio Crveni križ jednu ženu skrivali u zamrzivaču, nakon čega bi je zatočenici pokušali ugrijati kako ne bi umrla. Sjeća se da se žena zvala Zorka, a poslije je čula da je umrla.

Svjedokinja je rekla da su je prestali zlostavljati nakon dva mjeseca, kad je stigla nova skupina stražara koji su bili dobri. Dodala je da su joj posljednje večeri uoči odlaska prve skupine “čupali bradavice” na prsima.

Nakon razmjene krajem svibnja 1992. liječila se mjesec dana u bolnici u Beogradu, a i danas ima tegoba s leđima i bubrezima, po kojima su je najviše tukli.

Svjedokinja je rekla kako ne bi prepoznala svoje mučitelje “jer je prošlo puno vremena, a i prilikom zlostavljanja ih nije smjela gledati”. Ne zna ni njihova imena jer su jedan drugoga zvali po nadimcima, kao što su Kum i Doktor. Na kraju je rekla da će od optuženih tražiti odštetu te da, “iako je svašta prošla, nikome ne želi zlo”.

Na današnjem ročištu psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da druga svjedokinja koja je došla iz Kozarske Dubice zbog senilne dementnosti nije sposobna svjedočiti, no rečeno je kako je najvjerojatnije bila sposobna svjedočiti kad je u veljači 2009. dala prvi iskaz.

Ročište je, inače, počelo sa zakašnjenjem jer pravosudni policajci iz zatvora nisu doveli optuženoga Gorana Štrukelja, koji je odlukom Vrhovnoga suda jučer ponovno pritvoren u Remetincu, gdje su i ostali optuženici, bivši zapovjednik zatvora u Kerestincu Stjepan Klarić i bivši hrvatski vojnici Dražen Pavlović, Viktor Ivančin i Željko Živec. Njih se tereti da su od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. zlostavljali 34 zarobljena pripadnika neprijateljske JNA i srpska civila koji su uglavnom uhićeni u okolici Zagreba i Siska.

Suđenje se nastavlja sutra iskazima novih svjedoka.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.