D.I.C. Veritas

СРНА, 07.08.2014., Одат помен Србима страдалим на Петровачкој цести – Видео: РТРС

Парастосом и полагањем вијенаца за девет убијених цивила данас је код спомен–крста у мјесту Јањиле–Бравско на Петровачкој цести обиљежено 19 година од страдања Срба у агресији Хрватске војске на Републику Српску Крајину у операцији “Олуја”.

 

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац подсјетио је да је авион хрватског ратног ваздухопловства “миг-21” 7. августа 1995. године бомбардовао избјегличку колону српског народа из Републике Српске Крајине када је погинуло девет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка, док је око 50 рањено.

“Тог дана су два надзвучна авиона Хрватског ратног ваздухопловства, која су полетјела са аеродрома у Сплиту, 30 километара дубоко у унутрашњости БиХ гађали колону цивила из јужне Лике и сјеверне Далмације, који су у `Олуји` у страху напустили своје домове”, рекао је Штрбац Срни.

Он је навео да су на Петровачкој цести погинули Даринка Дрча и њени унуци Јовица Дрча и Мирјана Дубајић из Бротиње код Доњег Лапца, Невенка и Жарко /дјеца Спасе Рајића из Доњег Лапца/, Крстан Вуковић рођен у Хан Колима код Бањалуке и његов син Дарко рођен у Бихаћу, Бранко Стјеља и његов син Мирко из Надина код Бенковца.

“Убиство цивила на Петровачкој цести један је од најтежих злочина у рату од 1991. до 1995. године, јер је на једном мјесту за неколко минута убијено четворо дјеце и дјевојка”, додао је Штрбац.

Он је напоменуо да је Центар јавне безбједности Бањалука 2010. године Тужилаштву БиХ поднио кривичну пријаву против помоћника команданта Главног штаба Хрватске војске за РВ и ПВО Имре Аготића, његовог замјеника Јосипа Чулетића и команданта Прве ловачке ескадриле хрватског ратног ваздухопловства Данијела Боровића, те два припадника хрватског ратног ваздухопловства због сумње да су покренили, наредили и напали цивилно становништво у избјегличкој колони.

“Тужилаштво БиХ би веома брзо требало да подигне оптужницу против Чулетића и Боровића, док је Аготић преминуо”, каже Штрбац.

Парастосу, који је служио Његово преосвештенство владика бихаћко–петровачки Атанасије, присуствовали су чланови породица страдалих, Срби избјегли из Републике Српске Крајине, као и представници Удружења за тражење несталих Срба из Хрватске.

У хрватској војној акцији “Олуја”, која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

У наставку акције у БиХ, током операције “Маестрал”, хрватске и муслиманске снаге убиле су још 655 и прогнале око 125.000 српских становника.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.