D.I.C. Veritas

СРНА, 23.02.2016., Патријарх српски и епископи у Јасеновцу и Пакрацу [Video]

ПАКРАЦ, 23. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Његова светост патријарх српски Иринеј и чланови Синода Српске православне цркве посјетили су Јасеновац и Пакрац, гдје су данас сахрањени посмртни остаци четворице пакрачких епископа.

Синод СПЦ одржао је сједницу у манастиру у Јасеновцу. У том мјесту служена је Света архијерејска литургија, а потом је патријарх Иринеј говорио о размјерама страдања у јасеновачком логору.

“Нису били довољни камиони, него је направљена железница да би допремала српски народ на ово страшно стратиште”, рекао је српски патријарх.

Патријарх Иринеј је са епископима послије подне боравио у Пакрацу гдје је служен парастос, а потом су у обновљену крипту у Саборном храму Свете Тројице сахрањени посмртни остаци четворице епископа.

Црква и пакрачки Владичански двор тешко су оштећени у протеклом рату у Хрватској, крипте су обновљене и у њих су положени посмртни остаци епископа који су ту били и раније сахрањени.

Патријарх Иринеј рекао је да су дошли да виде да се живот Цркве обнавља, да се оно што је порушено и спаљено полако подиже, као и да ли је омогућен повратак српског народа на те просторе, преноси Радио Слободна Европа.

Синод СПЦ данас су се у Пакрацу увјерили како се одвија обнова Саборне цркве и Владичанског двора. Радове финансира Синод, али се новац издваја и из хрватског буџета. Синод финансира и проширење манастира у Јасеновцу.

Коментаришући случајеве физичких напада на Србе у Хрватској посљедњих дана, патријарх Иринеј је рекао да се о томе слуша са великом жалошћу. “Мислили смо да је оно што се овде десило иза нас. На жалост, квасац оних збивања изгледа да је остао и данас у некој мери”, рекао је патријарх.

Епископ славонски Јован, који столује у Пакрацу, а до завршетка обнове двора у Јасеновцу, дубоко је увјерен да у овом тренутку нема другог проблема и препреке за повратак осим економског, поготово у Славонији из које се, како је навео, људи расељавају.

Посјети врха СПЦ Хрватској у име хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић присуствовао је њен изасланик министар културе Златко Хасанбеговић, који је посљедњих седмица у центру пажње због својих, по мишљењу многих, усташофилних ставова.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.