D.I.C. Veritas

Srpski narodni forum, 16.11.2016., Spomen na 42. nestalih Srba požeškog kraja 1991. [Foto]

POŽEGA - Komemorativnim skupom kod spomen obeležja nedaleko sela Jeminovac zapadno od Požege obeležena je 24. godišnjica tragičnog stradanja 42 građana srpske nacionalnosti 10. decembra 1991. godine.

Stanovnici sela Čečavac, Čečavački Vučjak, Jeminovac, Ruševac i Šnjegavić podigli su spomen-obeležje u čast nevino stradalih meštana čija većina tela ni do danas nije pronađena iz kojeg je razloga ponovno upućen apel svima onima koji imaju bilo kakva saznanja o postradalima i njihovom grobovima da to prijave kako bi se tela dostojno mogla sahraniti. 

 

Foto: SNF / D.Mirković Požega EU


-Ovo je treća godina kako se okupljamo ovde kod krsta-spomenika. Veoma je važno da ovo obeležavamo jer i to može biti podsetnik onima koji nešto znaju o nestalim telima da o tome progovore gde su tela ovdašnjih meštana. Uvek sam se pitao zašto su vojske koje su dolazile u sela iz kojeg su razloga činile zločine. Oni koji su želeli ostati u svom selu ostajali su jer se seljaku teško bilo odvajati od svog sela i svoje kuće. Zar su zbog toga morali doživeti tragediju i pogubljenje.

Nadam se da će doći vreme kada će se progovoriti o zločinima koji su počinjeni bez obzira o kome da se radi. Rat je bio veliki poraz koji je za sobom ostavio pustoš. Žalimo sve žrtve rata. Neka i ovaj krst koji je postavljen na raskršću triju strana bude podsetnik svima da znaju što se ovde zbivalo jer ako se zatiru tuđi život zatiremo i svoje živote – rekao je na skupu Veljko Džakula, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije koji je zajedno sa delegacijom položio venac kod spomen obeležja.Molitvu u spomen na stradale građane među kojima je bilo 16 staraca i 24 žene služio je paroh Ratko Gatarević koji je također izrazio žaljenje što su nedužni civili izgubili živote.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.