D.I.C. Veritas

RTS: Srpski odgovor na tužbu Hrvatske, Dnevnik 2 – 8.03.2014.

Srpski pravni tim ocijenio da u izlaganju Hrvatske i ispitivanju svedoka nije bilo jakih dokaza da je Srbija odgovorna za genocid i nije se čulo ništa novo. Od ponedjeljka Srbija počinje svoje izjašnjavanje – prvo o tužbi Hrvatske, a potom i o kontratužbi.

 Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu u ponedjeljak se nastavlja suđenje po međusobnim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske. U petak je pravni tim Hrvatske završio izlaganje i ispitivanje svjedoka, a prema ocjeni srpskog pravnog tima dokazi da je Srbija odgovorna za genocid nisu bili jaki i nije se čulo ništa novo.  Od ponedjeljka Srbija počinje svoje izjašnjavanje prvo o tužbi Hrvatske, a potom i o kontratužbi.

 

 

Nije bilo prijatno sjediti u haškoj sudnici prethodnih dana, niti slušati izlaganje hrvatske strane, kaže šef srpskog pravnog tima Saša Obradović.  Ipak, tvrdi, dokazi nisu bili toliko jaki.

Od ponedjeljka, kad srpski zastupnici počinju svoje izlaganje, najprije će osporavati navode hrvatske strane i dokazivati da počinjeni zločini nemaju bitne elemente genocida.

“Tokom naredne nedjelje mi nećemo poricati da su izvršeni teški i ozbiljni zločini 1991. u Hrvatskoj, ali ćemo svakako osporiti argumentovano, dokumentovano kontekst događaja u kojima je čitav rat i čitav sukob i raspad Јugoslavije bio predstavljen kao jedna jedina genocidna kampanja izvršena od strane Srba nad Hrvatima”, rekao je Saša Obradović.

Šta su govorili hrvatski svjedoci nećemo znati do 1. aprila, budući da je sud zabranio objavljivanje svjedočenja. Ipak, kaže Obradović, sudije su mogle da vide dva različita konteksta.

“Ono što smo slušali tokom prepodneva od strane hrvatskih zastupnika, u vezi sa cjelokupnim kontekstom događaja, bilo je sasvim suprotno onoj slici koju su svjedoci ostavili u popodnevnim sesijama”, ističe Obradović.

Hrvatski pravni tim imao je 12 svjedoka. Polovina svjedoka govorila je u sudnici, među kojima je i Sonja Biserko. Mogućnost da unakrsno ispituju srpski pravni zastupnici su iskoristili. Hrvatska se tog prava odrekla.

“Postoji jedan ignorantski stav kod Hrvata, to se vidjelo i ove nedjelje prilikom njihovih izlaganja svemu što dolazi sa srpske strane, pa je vjerovatno bio takav stav, e nećemo ni njihove svjedoke”, rekao je Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”.

Niko od osam svjedoka srpske strane neće govoriti u sudnici, već će njihove iskaze pročitati pravni zastupnici. Savo Štrbac, koji je i jedan od svjedoka srpske strane, iznenađen je odlukom hrvatskih zastupnika.

“Začudilo nas je što nisu bar mene tražili na unakrsno ispitivanje, jer ako su oni u pravu, onda su me mogli bukvalno dotući, i mene i moju organizaciju, i za sva vrijemena ućutati”, kaže Štrbac.

Od ponedjeljka Srbija će dokazivati da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u namjeri da potpuno ili delimično unište Srbe u Krajini.

Pripremila Bojana Mlađenović

Izvor:
RTS  Dnevnik2
RTRS

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.