D.I.C. Veritas

Tanjug, 26.08.2014., Savo Štrbac: Još nisu ekshumirana poznata grobna mesta

Deklaracija o ulozi države u rešavanju pitanja nestalih lica usled oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, koju će u petak u Mostaru potpisati šefovi četiri države regiona, treba da bude podsticaj za ubrzavanje tog procesa, smatraju predstavnici udruženja koja se bave tim pitanjem.

Dve decenije nakon oružanih sukoba, oni poručuju da sve države na prostoru nekadašnje SFRJ treba da budu spremne da se suoče sa prošlošću.

Predsednik Dokumentaciono-infromacionog centra Veritas Savo Štrabac rekao je Tanjugu da Srbi tragaju za 1.909 lica srpske nacionalnosti, a koji su nestali 90tih godina prošlog veka ukazujući da 70 odsto čine civili.

“Nažalost, nisu svi u knjizi nestalih Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. U poslednjoj knjizi nestalih, za područje Hrvatske nije bilo čak 868 Srba koji su se nalazili na našoj listi što je podobno za minipulaciju. U toj knjizi bilo je ukupno Hrvata i Srba 1.868 i još 456 traženja za posmrtnim ostacima. Po nama je to ista kategorija, Hrvati su to raspodelili jer im to odgovara”, prokomentarisao je on.

Prema njegovim rečima, Hrvati su u martu ove godine izneli brojku 856 nestalih.

Govoreći o Deklaraciji, na koju će svoj potpis u Mostaru staviti predsednici Srbije, Hrvatske, Crne Gore i predsedavajući BiH, Štrbac ističe da ona sama po sebi ne rešava problem, ali može biti znak dobre volje onima koji se tim pitanjem bave kako bi se proces ubrzao.

Štrbac je rekao i da posle 19 godina, koliko je prošlo od završetka rata, još nisu eshumirana poznata grobna mesta. “To je ono što nas plaši i što nas zastrašuje”, dodao je Štrbac.

Predsednik Veritas-a je zaključio i da je veoma značajno rešiti pitanje nestalih jer, kako je rekao, nema pravog suočavanja sa prošlošću bilo koje strane koja je učestvovala u ratu, ukoliko se to ne sudbina nestalih ne rasvetli.

 

Snimatelj: Zoran Colić
Montažer: Nikola Grubić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.