D.I.C. Veritas

TV Pink, 04.08.2018, Štrbac i Jovanović za Nacionalni dnevnik: Iskustvo iz “Oluje” mora da nam pomogne da se ne ponovi isto u slučaju Kosova [Video]

Gosti “Nacionalnog dnevnika” komenatarisali su naslovne strane dnevnih novina, posebno se osvrćući na obeležavanje 23 godina od “Oluje” i progona na stotine hiljada Srba.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” ističe da je još u ratu jer se još prikupljaju dokazi, priče i svedočenja.

- Istražujemo posledice, tragamo za izgubljenim životima. Smatram da sam, sa svojim centrom, još u ratu. Začudili biste se koliko je neispirčanih priča i priča koje uopšte nisu prijavljene – ističe Štrbac. Do sada je zabeležena 1861 žrtva rata od čega je veliki procenat civila (65%). Ističe da se traga za 777 ljudi od ukupnog broja žrtava. Ističe da su mnoga tela nađena, ali da je teško obaviti identifikaciju. Iz “Oluje” se traga za 156 tela.

Koordinator “Antidota” Mića Jovanović seća se nepregledne kolone izbeglica iz Krajine na auto-putu i ćutanja ovdašnjih medija o toj koloni.

- Juče je u Zagrebu održana sednica Srpskog narodnog veća, koja je donela izjavu sećanja koja je objavljena juče popodne, ali je nisam našao u našim medijima jutros. Tu je mnogo rečeno i podržavam izjavu koja poručuje da se mora uspostaviti kultura mira, a ne konfrontacije – kaže Jovanović za Pink.

Štrbac ističe da Hrvati “Oluju” posmatraju kao veličanstvenu akciju, a Kolinda je odlikovala one koji su je izvojevali – Markača i Gotovinu. Jovanović ističe da je važno ispitati šta je dovelo do “Oluje”, do toga da prijatelj okrene leđa prijatelju.

Govoreći o autorskom tekstu predsednika Srbije u kojem navodi da bismo morali da slažemo oko prošlosti, Štrbac ističe da dve susedne države moraju da grade dobre donose bez obzira na prošlost. Ovo je u interesu dva naroda i dve porodice.

- Mi Krajišnici želimo isto to i tražimo pomoć Srbije da rešimo probleme – kaže Štrbac. Ističe da slučaj Kosova može da izvuče dobre pouke iz slučaja Krajine.

Jovanović se nada da će nam iskustvo iz prošlosti omogućiti da nam se isto ne ponovi u slučaju Kosova.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.