D.I.C. Veritas

TV Pink, 12. 12. 2023, Novo jutro – Arbutina i Štrbac o zasedanju IHRA: Mogli da vide kako Hrvatska negira zločine u Jasenovcu [Video]

Međunarodna Alijansa za sećanje na Holokaust IHRA traži od Hrvatske prekopavanje terena u Jasenovcu. Stručni tim je pokušao da dođe do podataka o žrtvama i upravo je u grupi dece i mladih do 20 godina broj ubijenih najveća nepoznanica.

Istoričar i kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina je rekao da je to dobar potez.

- Inostrani sutračnjaci su mogli da vide na terenu koliko Hrvatska pokušava da negira bilo kakav oblik genocida – naveo je Arbutina i dodao:

Međunarodni tim eksperata je 9. juna izvršio uvid u Spomen područje u Jasenovcu i oni su doneli preporuke koje su obelodanjenje sada krajem novembra. To su sjajne preporuke za nas, jer se prvi put pominje da u informacijama moraju da budu svi jezici žrtava koji su tu stradali.

Arbutina je ukazao da postoji inicijativa da se organizuje nova postavka u muzeju u Jasenovcu.

- Postoje osnovne skice kako je logor Jasenovac izgledao, to će biti pretvoreno u digitalni medij. Preporuka je da se urade i putujuće izložbe, to je važno za mlade generacije – istakao je Arbutina.

Savo Štrbac iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas je rekao da mu je zazvučalo paradoksalno predsedavanje Hrvatske ovom konferencijom.

- Reč je o državi koja neguje reviziju istorije, posebno Drugog svetskog rata, Jasenovca i drugih logora, sve se negira – rekao je Štrbac i dodao da se ova tema nije pominjala u hrvstakim medijima.

- Više se pisalo o rezultatu nekog drugoligaškog tima, nego o ovom zasedanju IRHA – istakao je Štrbac.

Hrvati moraju sada da naprave akcioni plan, ali to nisu još uradili.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.