D.I.C. Veritas

TV Pink, 21.12.2018, Novo jutro – Dea i Sarapa – Palibrk za Pink: Sudski postupci u Hrvatskoj imaju cilj da se zatre sve ono što je srpsko [Video]

Hrvatsko ministarstvo pravde formiraće posebnu kancelariju sa ciljem da goni bivše oficire JNA i vojske Republike Srpske Krajine zbog navodnih ratnih zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine.

Prema nekim navodima, reč je o 20.000 tužbi koje su u pripremi.

Dragan Palibrk, advokat, rekao je da je to jedan kontinuitet hrvatske politike prema Srbima, srpskoj državi i srpskom narodu koji traje decenijama.

- Mene to ne iznenađuje. U ovom trenutku imamo stotine istraga koje se vode u četiri njihova suda, gde se vode što istrage, što postupci, za krivična dela ratnih zločina. Ti postupci imaju za cilj da se srpskom narodu jednom za svagda zabrani pristup području današnje republike Hrvatske – kaže Palibrk.

Kako dodaje, njihov cilj je da se sve ono što je srpsko zatre.

- To je vrlo jasno, taj postupak traje decenijama i plašim se da se to neće zaustaviti dok tamo jednog Srbina ne bude. To je perfidna igra vođenja postupka, jer se tako Srbima, koji su tu rođeni i vekovima nastanjeni, daje jasna poruka, da se tu više nikad ne vraćaju – naveo je Palibrk.

Prema njegovim rečima, za sve postupke je matrica ista.

- Dokazi na kojima se baziraju ti postupci su praktično montirani, i apsolutno ni sa pravom ni sa pravdom nemaju veze. Mene to ništa ne iznenađuje – ocenjuje Palibrk.

Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra Veritas, rekao je da to što radi Hrvatska nije ništa novo.

- Ni Ministarstvo pravde Hrvatske ništa novo ne priprema, kada je to sve već sistem. Od početka devedesete Hrvatska je mnogo uložila u procesuiranje Srba. U ukupnoj brojci od nekih 3.600 ljudi koji su procesuirani za ratne zločine, tri odsto su pripadnici hrvatske vojske i policije – istakao je Štrbac.

On navodi da je do 1996. godine hrvatsko pravosuđe procesuiralo 21.250 Srba za oružanu pobunu.

- Do danas je preko 3.000 procesuirala za ratni zločin. Ta oružana pobuna je pod amnestijom – navodi Štrbac.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.