D.I.C. Veritas

TV Una, 15.04.2024, Naređenje sa vrha ili sraman potez: UNA pita – zašto Milićević nije ušao u Jasenovac? [Video]

Stručnjaci smatraju da je ovaj potez odraz nepoštovanja

Ministru u Vladi Srbije Đorđu Milićeviću nije bilo dozvoljeno da zapali sveću i položi cveće žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Kao ministar za dijasporu u tehničkom mandatu boravio je u Hrvatskoj, tačnije u mestu Novska, u radnoj poseti na poziv stanovnika tog mesta. U povratku je pokušao da svrati i do Jasenovca ali – neuspešno. Hrvatski policajci kažu – “Naređenje sa vrha”, a srpski zvaničnici – “sraman potez vlasti. “

“Na moje konkretno pitanje, a šta znači ta naredba sa vrha, jer to Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako kažu Ministarstvo vanjskih poslova, nije bilo dogovora osim da odlazimo i odemo u polciijsku stanicu. Čak mislim da im je nelagodno bilo i kad sam izašao iz automobila”, rekao je za UNU ministar Đorđe Milićević.

Prema najavama resornog ministra, ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiće najoštriji protest Hrvatskoj, ocenjujući ovaj potez kao sraman i skandalozan.

“To je njihov odnos prema genocidu nad srpskim narodom u Jasenovcu i celoj fašističkoj NDH. Ovo nije incident, ovo je zvanična politika Hrvatske, politika negiranja zločina i genocida nad srpskim narodom”, kazao je Ivica Dačić.

Da je ovaj potez odraz nepoštovanja smatra i Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić.

“Ovde se radi o neprimerenom ponašanju prema običnom čoveku koji želi da ispoštuje žrtve, nevine žrtve divljanja ustaša, to se već ponavlja po ko zna koji put i zaista predstavlja ružnu sliku jedne evropske države”, rekao je Miletić.

Službena Hrvatska, kaže Savo Štrbac, predsednik Dokumentacio-informacionog centra Veritas, insistira na tome da državne službenike ne tretira kao obične građane, i s toga zahteva posebne procedure, odnosno – najavu posete.

“Iz svega toga zaključujem da je ministar Milićević bio najavljen i da je u toj najavi pisao gde će sve ići i da je poseta Jasenovcu bila izvan tog plana. Jedino mogu tako zaključiti da oni nisu dozvolili da poseti  Jasenovac kao obični građanin, jer on nije bio kao običan građanin, bio je kao ministar iz druge države. Voleo bih da je to ovako kako ja predočavam, a ne da je nešto drugo u pitanju”, istakao je Štrbac.

U međuvremenu, iz Hrvatskog MUP-a dolazi saopštenje da poseta nije bila dozvoljena jer nije bila navedena u programu koji im je ranije dostavljen.

“Ta priča oko nekih kobajagi procedura je zaista izlišna, jer Đorđe Milićević ne predstavlja nikakvu opasnost ni po koga, niti je on osećao ugroženost da bi neke specijalne procedure ili mere bezbednosti morale da se koriste”, zaključio je Miletić.

Najnoviji slučaj sa ministrom Milićevićem nije prvi takav, jer su hrvatske vlasti i ranije imale ovakav odnos prema srpskim zvaničnicima. Aleksandar Vučić 2022. i Aleksandar Vulin 2018. neuspešno su probali da se poklone žrtvama, stradalim Srbima u Jasenovcu.

 

 

 Emilija Pešić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.