D.I.C. Veritas

Večernje novosti, TV Pink, 01.02.2019, Prof. dr Gideon Grajf: Ustaše u Jasenovcu ubijale na 57 načina [Video]

Gideon Grajf, autor studije “Jasenovac, Aušvic Balkana”, izneo nove podatke o stradanju u logoru smrti. U hrvatskim logorima egzekutori uživali u mučenju, bili suroviji od Nemaca

RAZLIKA između Jasenovca i Aušvica je u tome što su ustaše uživale da ubijaju svoje žrtve, dok su Nemci koristili gasne komore, ubijali su sterilno, nisu želeli da im žrtve budu pred očima. Ustaše su, međutim, uživale da vide nečiju patnju, nečiji poslednji udah – kaže, za “Novosti”, prof. dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust “Šem olam” u Izraelu.

Profesor Grajf je tokom rada na studiji “Jasenovac, Aušvic Balkana”, otkrio zastrašujuće podatke o mučenju žrtava u Jasenovcu. Takođe, otkrio je da su ustaše primenjivale 57 načina ubijanja žrtava, da je to svetski rekord, te da su “smrt dovele do savršenstva”.

- Jasenovac je bio imperija smrti. U tom logoru ubijeno je minimalno 700.000, a možda i 800.000 Srba, i oko 40.000 Jevreja. Kompleks logora Jasenovac prostirao se na 46 kvadratnih kilometara, što znači da je bio šest puta veći od Aušvica – naglašava Grajf, koji je istraživanju Jasenovca posvetio četiri godine, tokom kojih je proučio sve arhive koje postoje.

Grajf oštro osuđuje pokušaje revizije istorije, uz ocenu da je to drugo ubistvo žrtava:

PREDLOŽEN ZA ORDEN

UDRUŽENjE preživelih logoraša Jasenovca, SUBNOR i pripadnici nekadašnje Šeste, Sedme i Osme kordunaške divizije predložile su Grajfa za orden koji dodeljuje predsednik Aleksandar Vučić.

- Ne radim to radi odlikovanja, već iz moralne obaveze – kaže Grajf. – Ako neko za to dodeli priznjanje, dobro, ali to nije razlog što ovako studiozno istražujem Jasenovac.

- Moramo usmeriti sve snage protiv revizionizma, kako te žrtve ne bi bile ponovo žrtve. Činjenice su činjenice, i ne možemo ih stavljati pod tepih, istina uvek izađe na videlo. Sve te pokušaje revizije istorije smatram detinjastim, svi oni su osuđeni na neuspeh.

On je rekao da Hrvati sami moraju da se pokaju za svoje zločine, kao što su to uradili Nemci, i primetio da se u udžbenicima u Hrvatskoj istorija ne tretira na pravi način.

Grajf ocenjuje da su Srbi i Jevreji kao braća i sestre zbog stradanja koja su pretrpeli, te da ne smeju da ćute o zločinima.

- Srbi i Jevreji su godinama patili. Mnogo smo slični. To mi daje snagu da radim – navodi naš sagovornik.

Grajf je podsetio na stradanje dveju čuvenih porodica, jedne srpske – i to familije naučnika Nikole Tesle, i jedne jevrejske – osnivača cionizma Teodora Hercla.

- Uništene su dve porodice, iz jedne je bio srpski heroj, a iz druge jevrejski heroj. Iz Tesline porodice ustaše su ubile više od 70 članova – kazao je Grajf.

On je najavio i snimanje filma o Jasenovcu, koji će režirati Emir Kustirica.

Lj. BEGENIŠIĆ

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.