D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 03. 08. 2022, OVAKO JE POČELA ZLOČINAČKA AKCIJA “OLUJA”: Hrvati u 5 sati ujutru udarili vojskom na Srbe [Foto]

“VEČERNJE Novosti” izvestile su 5.08 1995. godine da je Hrvatska u jutro dan pre sedmi put napala Republiku Srpsku Krajinu, što je bio početak najvećeg etničkog čišćenja Srba od Drugog svetskog rata.

“Oružane snage Republike Hrvatske napale su juče ujutru, u pet časova Republiku Srpsku Krajinu. Napad hrvatskih snaga počeo je snažnom artiljerijskom i raketnom paljbom po položajima Srpske vojske Krajine i svim gradovima – opštinskim centrima… Ratna avijacija Hrvatske tukla je aerodrom u Udbini, Petrinju, telekomunikacijski predajnik na brdu Ćelavac, posle čega su prekinute gotovo sve telefonske veze u RSK.

Na Krajinu je, prema procenama, krenulo oko sto hiljada hrvatskih vojnika i policajaca… Pešadijske jedinice Hrvatske vojske i svecijalne brigade MUP najpre su udarile na ličkom i banijskom frontu, a zatim i prema Drnišu…”, stoji u izveštaju objavljenom u “Novostima”.

U prvim izveštajima našeg lista stoji da je ovo bila sedma agresija Hrvatske na RSK.

“Rezultat svih agresija Hrvatske je na hiljade ubijenih i na desetine hiljada proteranih srpskih civila, opljačkana, spaljena i do temelja razorena srpska sela….

Prvu agresiju na RSK Hrvatska je izvela u maju i junu 1992. godine, kada su njene snage napale Miljevački plato.”

Podsetimo, odluka o zločinačkoj akciji “Oluja” doneta je 31. jula 1995. godine na Brionima, kada je na sastanku sa tadašnjim vojnim vrhom hrvatski predsednik Franjo Tuđman izjavio:

- Tema naše današnje rasprave je nanošenje takvih udaraca da Srbi praktično nestanu sa ovih prostora… Imamo podršku Nemačke, NATO-a, a delimično i Amerike – stvar je hitna!

Četiri dana kasnije u pet sati ujutru krenuo je kombinovani napad stotine hiljada hrvatskih bojevnika na sve linije odbrane zaštićene zone Ujedinjenih Nacija, na celokupnu teritoriju Republike Srpske Krajine. Podršku Hrvatskim vojnicima pružalo je 15.000 vojnika muslimanskog Petog korpusa armije BiH, iako to nikada zvanično nisu priznale, SAD su davale direktnu vazduhoplovnu, vatrenu, izviđačku, obaveštajnu i logističku podršku hrvatskim oružanim snagama.

Saradnju sa SAD priznao je tadašnji šef Hrvatske obaveštajne službe, Tuđmanov sin, Miroslav, kao i američki ambasador u Zagrebu – Piter Galbrajt, koji je pre četiri godine u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju izjavio:

- U Oluji su se dogodili vrlo ozbiljni zločini. Sistemski su paljene i pljačkane srpske kuće i ubijani civili koji su tamo zatečeni.

Granatiranje izbegličke kolone 5. avgust 1995.

U strahu i panici stotine hiljada Srba krenulo je prema Petrovačkoj cesti ka Srbiji da bi spasilo goli život. Iako je kretanje izbeglica bilo uočljivo, jer su išli u kilometarskim kolonama u kolima, traktorima i peške, hrvatske snage su ih granatirale i bombardovale iz aviona, nadomak sela Tomina kod Savskog mosta. Zatim su kolonu presretali i Hrvati naoružani do zuba. Izbacivali su ih iz kola i mučki ubijali. Nekada pojedinačno, a nekad na gomili.

- Nas žene bi šamarali, a muškarce tukli. Kidali bi garderobu sa nas, pogotovu ko je imao uniformu, i psovali pre nego ubiju – “Ubij go*na! Je*em li vam majku četničku, ubij sve dok ne nestanu” – priča žena iz kolone, koja je stigla do Srbije, ali traume nosi sa sobom do kraja života.

- U koloni mi je izgorela majka, otac, a od devojčice od 6 meseci samo ručica ostala. Onda sam legla preko sina, da ga telom spasim, da rakete i bombe mene ubiju, da mi dete ostane – priseća se strašnih prizora meštanka Knina.

Dakle, zločinačka akcija “Oluja” koju je tada otpočela Hrvatska rezultirala je najvećim etničkim čišćenjem Srba. U akciji je proterano više od 250.000 Srba, a 1.852 ubijeno.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.