D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 12.07.2016., Preminuo Goran Hadžić

Bivši predsednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić preminuo je večeras u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodina u Novom Sadu, saznaju “Novosti”

U URGENTNOM centru Kliničkog ventra Vojvodine u Novom Sadu večeras oko 20 časova umro je Goran Hadžić (58), bivši predsednik Republike Srpske Krajine (RSK) i haški optuženik.

Hadžiću je, kako saznaju „Novosti“, pozlilo u njegovom stanu u naselju Telep. On je sredinom maja, zbog tromboembolije pluća, bio hospitalizovan na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde su lekari uspeli da privremeno saniraju tu bolest.

Prema nezvaničim informacijama, jedan tromb se ponovo pokrenuo, pa je hitno prebačen u Urgentni centar, gde je, uprkos naporima lekara, ubrzo izdahnuo.

Hadžić je rođen 7. septembra 1958. u Vinkovcima, a u žižu javnosti prvi put je dospeo 31. marta 1991. godine, kada je njega i Borivoja Savića, u to vreme istaknute čelnike Srpske demokratske stranke, hrvatska policija uhapsila i brutalno pretukla na Plitvicama.

To je bio povod da se u Borovu Selu podignu prve barikade. Obojica su, međutim, ubrzo pušteni, da bi Hadžić nedugo potom postao prvi predsednik Vlade nešto kasnije proglašene Srpske autonomne oblasti Slavonija, Baranja i zapadni Srem.

U februaru 1992. na funkciji predsednika u međuvremenu formirane Republike Srpske Krajine nasledio je Milana Babića. Posle izbora održanih u decembru 1993. godine, to mesto je morao da prepusti Milanu Matiću.

Haški tribunal je optužnicu za navodne ratne zločine počinjene u periodu od avgusta 1991. do juna 1992. godine, protiv Hadžića podigao u junu 2004, u vreme kada je on živeo u Novom Sadu. Na dan kada je optužnica objavljena on je, međutim, nestao, da bi u julu 2011. bio uhapšen na padinama Fruške gore, nedaleko od Krušedola. U međuvremenu, jedno vreme je, navodno, proveo u Rusiji.

Neposredno posle hapšenja, Hadžić je isporučen Haškom tribunalu gde mu je počelo suđenje, da bi tokom 2014. godine bilo ustanovljeno da boluje od karcinoma mozga i to u poodmakloj fazi. Sredinom aprila 2015. je zbog toga pušten na privremenu slobodu, ali je već polovinom maja vraćen u Hag, radi kontrolnih pregleda.

Pošto su i oni potvrdili progresiju neizlečive bolesti, ponovo je pušten na slobodu, da bi postupak protiv njega, na zahtev haškog tužilaštva, pre otprilike mesec dana bio i formalno prekinut.

Sa suprugom Živkom od koje se razveo po puštanju iz Haga, Hadžić ima dvoje dece – kćerku Ivanu i sina Srećka. Vreme od povratka iz Haga do smrti, u Novom Sadu je živeo sa nevenčanom suprugom Borislavkom Mitrović sa kojom ima kćerku Milicu.

SREĆKO HADžIĆ:TEŠKO NAM JE

BEZ obzira što su posle Goranovog povratka iz Haga živeli odvojeno, vest o njegovoj smrti potresla je i porodicu Hadžić.

- Zaista nam je teško, pa u ovom trenutku ne bih ništa da govorim za medije, biće za to vremena i prilike narednih dana – kratko je za „Novosti“ izjavio njegov sin Srećko.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.