D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 22.11.2013., Kapetana Dragana zaštitila procedura

Australijski sud odložio je postupak izručenja Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, koji je u toj zemlji optužen za ratne zločine, kao vođa srpskih paravojnih snaga.

Takav potez je usledio pošto je prošle nedelje sud potvrdio proceduralnu grešku tokom osmogodišnjeg procesa kojim Hrvatska traži izručenje kapetana Dragana, rođenog u Beogradu, koji je sada državljanin Australije. Vasiljkovićev advokat Dan Mori tada je izjavio novinarima da ovakva odluka znači da bi postupak izručenja trebalo da krene iz početka.

Izručenje Vasiljkovića je odloženo najmanje do okončanja žalbe koju će na odluku suda, kako se očekuje, uložiti ministar pravosuđa Australije u roku od 21 dan.

Kapetan Dragan se u septembru žalio na odluku australijske vlade da ga izruči Hrvatskoj, tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Sud je priznao jednu tačku žalbe i utvrdio da je on trebalo da ima uvid u prepisku australijskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga dela, uprkos uveravanju da će biti optužen samo za dela koja se navode u zahtevu za izručenje.

Kapetana Dragana Hrvatska traži radi ispitivanja u vezi sa tamošnjim optužbama za ratne zločine počinjene u Krajini 1991. i 1992. Po optužnici, koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, on je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava. Vasiljković negira sve te optužbe.

Vasiljković se nalazi u australijskom zatvoru od 2006, osim perioda koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010, posle čega je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen.

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.