D.I.C. Veritas

Večernje novosti, 29.11.2016., Savo Štrbac: Koga predstavlja Linta?

To što radi predsednik Saveza Srba iz regiona ne koristi izbeglicama

SKORO nema dana da iz Saveza Srba iz regiona s potpisom predsednika Miodraga Linte u javnost ne izađe neko saopštenje. Komentarišu se, uglavnom, izjave raznih političara iz regiona s prepoznatljivom mantrom: izjava se na početku kvalifikuje kao skandalozna, sramna, uvredljiva, ponižavajuća…, a na kraju se p(r)oziva neko moćan, poput EU, SAD, Nemačke, hrvatske ili srpske vlade…, da nešto preduzmu.

Pošto sam i ja “Srbin iz regiona” i predsednik sam nevladine organizacije, koja nije u tom savezu, posetio sam njegov sajt (ssr.rs), kad ni tamo nema popisa članica. I nijednog drugog kontakta, osim predsednika. U načelima istaknutim na sajtu piše da je SSR politička organizacija. No, neki Krajišnici me ubeđuju da je SSR registrovan kao NVO, što je vrlo verovatno, pošto se pojavljuje na konkursima za donacije sa ostalim NVO. Iz kontakata s predstavnicima mnogih NVO iz regiona doznajem da ni njihove organizacije nisu u “savezu”. A N. Kobac, takođe “Srbin iz regiona”, u pismu Linti navodi: “Nisam znao sve do danas da savez čine ljudi, a ne organizacije ili udruženja. Nisam znao da jedan čovek, ma koliko bio uman, bistar, jak, sposoban…, može biti savez.”

Na istoj adresi i sa istim telefonom nalaze se još dve NVO: Srpski demokratski forum (SDF), čiji je Linta predsednik UO, i Koalicija udruženja izbeglica, čiji je Linta bio osnivač i predsednik od 2008. do novembra 2015. Među dokumentima Koalicije nalazi se i sporazum o saradnji između nje i SNS koji su u januaru 2012. potpisali tadašnji predsednici tih subjekata, T. Nikolić i M. Linta, i koji mu je i po treći put doneo mesto narodnog poslanika i potpredsednika Odbora za dijasporu i Srbe iz regiona u Skupštini Srbije.

Na sajtu Koalicije nalazi se popis 31 njene članice. Interesantno je da se Linta i u ime Koalicije svakodnevno oglašavao saopštenjima, a otkad je osnovao SSR iz Koalicije nije izašlo nijedno saopštenje. Novi formalni predsednik Koalicije M. Šapić nema vremena za saopštenja jer je zauzet rasturanjem lista “Srpsko kolo”, koji uglavnom promoviše Lintin “lik i delo”, po raznim skupovima širom regiona.

U pomenutom koalicionom sporazumu između ostalog stoji da je Koalicija za peticiju prikupila više od 70.000 potpisnika i da će se SNS zalagati da se realizuju zahtevi iz peticije, a Koalicija će pozvati izbeglice da na predstojećim izborima glasaju za SNS. Na sajtu se nalazi i peticija iz 2010. na kojoj je pobrojano 12 nerešenih zahteva izbeglih/prognanih Srba iz Hrvatske i apel EU da ne primi RH u članstvo dok te zahteve ne reši. Tu su i nazivi 101 NVO koje su stale iza peticije. “Veritasa” nema među njima jer smo – poučeni iskustvom sa “stambenim zbrinjavanjem bivših nosilaca stanarskih prava”, u čijem sprovođenju je Linta bio partner hrvatske vlade, a koji je bio i ostao protiv interesa Srba – tada zaključili da što pokrene Linta ne može biti u interesu izbegličkog korpusa. Ali sam lično potpisao peticiju, ne zato što sam verovao da može dovesti do bilo kakve koristi za izbegličku populaciju, već da me neko ne bi prozivao da sam protiv kolektiva. I nije bilo govora da će neko na osnovu te peticije sebe promovisati. Naprotiv, govorilo se da se peticija ne sme politizovati niti da se izbeglička udruženja priklanjaju nekoj političkoj opciji.

Zašto je Linta Koaliciju, koja mu je donela mesto narodnog poslanika, barem formalno napustio, i to nekoliko meseci pred ovogodišnje vanredne parlamentarne izbore? Koga to onda Linta predstavlja u novom sazivu Skupštine Srbije ako je napustio koalicioni sporazum sa SNS na čijoj listi je i sada kao koalicioni partner ušao u Skupštinu? Zar Linta nije u sukobu interesa kad kao narodni poslanik i potpredsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije ima i organizaciju, svejedno nevladinu ili političku, koja se zove Savez Srba iz regiona?

Na neka od ovih pitanja odgovor znam, kao, recimo, što više organizacija, to više para od potencijalnih donatora, posebno ako su donatori državne institucije na koje, s položaja i iz službene kancelarije narodnog poslanika na listi koalicije na vlasti, može i te kako da utiče.

Znam i da niko ne veruje da Lintina mnogobrojna saopštenja, sročena ispred nedefinisane organizacije SSR, uopšte dolaze do adresata. Njima je zapravo i jedini cilj da potpisniku donesu nešto medijske pažnje i ličnu korist. Kada bi mu zaista bio cilj da u Skupštini Srbije ostvari nešto iz onog koalicionog sporazuma sa SNS, onda bi se oglašavao ispred skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe iz regiona, jer je glas ispred skupštinskog odbora mnogo jači i uticajniji (naravno i odgovorniji) nego onaj ispred NVO.

Možda je sve to što radi Linta lege artis. Možda u svoj toj “muljaži” i nema sukoba interesa. Ali sam siguran da to što on radi ne koristi izbeglicama. Uostalom, svakodnevna komentarisanja saopštenjima “svega i svačega” gube svaki smisao.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.