D.I.C. Veritas

Večernji list, 26.08.207, Pupovac poručio Plenkoviću: Krediti su istekli, vrijeme za uklanjanje ploče je prošlo

Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora i reformskih odluka, tvrde

Zaiskrilo je među partnerima u Vladi zbog stava ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se do daljnjega neće ukloniti HOS-ova ploča s pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu. Takav stav HDZ-a nije naišao na odobravanje HNS-a, ali ni SDSS-a čiji zastupnici u Saboru osiguravaju većinu premijera Andreja Plenkovića. Ulaskom u Vladu HNS je u lipnju tvrdio kako će se ploča ukloniti u roku od mjesec dana, a kad je taj rok istekao, tvrdili su kako treba pričekati cjelovito rješenje, no jučer su ponovili kako ploču treba ukloniti u najkraćem mogućem roku. Problema bi moglo biti i s manjincima koji također čine većinu u ovoj Vladi. Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije se u subotu čuo s premijerom da provjeri podržava li stav svog ministra.

Krediti su istekli

Podsjetimo, u intervjuu za Večernji list ministar Bošnjaković objasnio je kako se ploča neće maknuti dok se ne donese zakon kojim bi se sankcionirali simboli totalitarizama, ali i da se zakon neće donijeti dok Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima ne završi s radom, a planirano je da to bude u ožujku 2018. godine.

– Vrijeme za uklanjanje ploče u Jasenovcu i ustaškog pozdrava je – prošlo. Krediti koje smo dali Vladi su istekli – rekao nam je Pupovac te dodao kako odgoda uklanjanja ploče nije ni u skladu s dogovorom kojeg je SDSS postigao s HDZ-om kada je odlučio podržati Vladu.

– Nulta pozicija tog dogovora bila je uklanjanje ploče. Očekujemo da umjesto najavljivanja odgoda, Vlada najavi samo uklanjanje ploče, sve drugo bi teško kompromitiralo ne samo koaliciju nego i državu – poručio je Pupovac, a jednako je kritičan i predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDSS-a Boris Milošević koji tvrdi kako za uklanjanje ploče postoji dostatan ustavno-pravni okvir, “donešeno je više presuda pred hrvatskim sudovima prema kojima se korištenje tog pozdrava sankcionira, kao i presuda Ustavnog suda, a za Vladu i njezina tijela obavezujući je zaključak saborskog Odbora za Ustav s početka ove godine”. Oštra je reakcija člana Predsjedništva HNS-a Tomislava Stojaka koji podsjeća da je HNS postigao dogovor s premijerom pa očekuju da se poštuje kako bi se u miru bavili obrazovanjem i gospodarstvom.

– Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma – poručio je član Predsjedništva HNS-a Tomislav Stojak, no nije objasnio što to točno znači, odnosno planira li HNS poduzeti nešto po tom pitanju.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić smatra da se odlukom da HOS-ova ploča ostaje u Jasenovcu HDZ zapravo “jasno odredio da je ‘za dom spremni’, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijali u vrijeme NDH, za njih prihvatljiv”.

Poticanje fašizma

– HDZ je današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas djeci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav. Hrvatskoj javnosti mora postati jasno da ima vlast koja se srami antifašizma i potiče fašizam. Jer dati legitimitet pozdravu “za dom spremni” jest poticanje fašizma – komentirao je jučer Bernardić. Dok se čelnik SDP-a orijentirao na HDZ, potpredsjednik te stranke Peđa Grbin svoju je kritiku ponovno usmjerio prema HNS-u.

– U ostacima ostataka HNS-a ostali su samo foteljaši bez ideje i pitam cijenjene kolege hoće li i reagirati priopćenjem kojim se vrijeđaju jer ih prozivam ili će konačno poduzeti nešto kako bi ostvarili ono zbog čega su, navodno, ušli u Vladu – zanimalo je Grbina.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.